Sunseeker

Sunseeker

SUNSEEKER is een hedendaagse, duurzame en interactieve vorm van straatverlichting in Eindhoven, maar kan evengoed beschouwd worden als een lichtkunstwerk. Een 500 meter lange slinger van lichtmodules dient als esthetische bewegwijzering overdag, gids in de nacht, en de verbindende route tussen het station en Strijp.

De slinger van parapluvormige lampionnen komt tegemoet aan de ambitie van de gemeente om met het Victoriapark een energieneutraal park te creëren dat de omliggende woningen van energie moet voorzien. Met dit project laten de ontwerpers ons op een andere manier nadenken over duurzaamheid door ons een alternatief te laten ervaren, dynamische en poëtische lichtontwerpen die voor verwondering en verbeelding zorgen.

Zonlicht zorgt ervoor dat ‘s avonds de lichten ook kunnen branden. De lampen in de SUNSEEKER kunnen zodanig worden geprogrammeerd dat het licht kan dimmen, van kleur kan veranderen of feller wordt zodra mensen langslopen. De lichtstraat dient als bewegwijzering, gids in de nacht en vormt een verbindende route van A naar B, zoals van het centrum van Eindhoven naar Strijp. Overdag kan het schouwspel worden ervaren door de lampionnen die zich richting de zon bewegen. Ook licht de onderkant van de ring van de verlichtingsmodule op als een halo wanneer je in het park ligt of wandelt.

Read more
Read less

About the artist

VANTOT

SUNSEEKER is een resultaat van een samenwerking tussen diverse partijen. Eindhovens ontwerpersduo Sam van Gurp en Esther Jongsma richten samen studio VANTOT op. Met hun studio namen ze de rol op zich van projectleider en bruggenbouwer tussen de creatieve wereld en andere deelnemers als de gemeente Eindhoven en de provincie Brabant, en regionale specialisten als bouwers, projectontwikkelaars, engineers, zonnecellenleveranciers en onderzoekcentra.

Permanent artworksPermanent artworksPermanent artworksPermanent artworks Permanent artworksPermanent artworksPermanent artworksPermanent artworks
Permanent artworks

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!