GLOW x Enexis kondigen partnership aan

Energie maakt GLOW mogelijk. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat wel zo? Zowel GLOW als Enexis kampen met uitdagingen als het aankomt op energie en energievoorziening. Daarom is een partnership niet alleen logisch, maar ook heel erg belangrijk. Energie is immers de onzichtbare kracht achter GLOW. 

Enexis is de netbeheerder voor de provincies Noord-Brabant, Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg. Zij leveren energie aan meer dan 3 miljoen huishoudens en bedrijven en zorgen er dus ook voor dat alle lichtkunstwerken op GLOW blijven branden.

Energie uitdagingen

Beide partijen hebben zo hun eigen uitdagingen op het vlak van energievoorziening. Zo is Enexis hard op zoek naar monteurs, uitvoerders, engineers en IT’ers. Maar ook: inkopers, juristen, communicatieadviseurs en HR adviseurs. Kortom: de energie van iedereen is nodig om de energietransitie te laten slagen en die ervoor kunnen zorgen dat de stroomvoorziening ook in de toekomst gegarandeerd kan worden. Iets wat natuurlijk ook in het belang van GLOW en alle bezoekers van GLOW is. Dat is de boodschap van de projecten van Enexis die op de route te zien zullen zijn.

Aan de andere kant wil GLOW een zo duurzaam mogelijk lichtfestival organiseren. GLOW heeft  als evenementenorganisatie het convenant met de gemeente Eindhoven getekend om haar milieu-impact te verkleinen. Bewust omgaan met energieverbruik is daar een belangrijk onderdeel van. Iets waar Enexis GLOW de komende jaren bij gaat ondersteunen.

In de 9 dagen GLOW verbruiken alle lichtkunstwerken bij elkaar iets minder dan in 2022 (4750 Kwh), maar doordat GLOW dit jaar weer gewoon van 18.30 tot 23.00 is en niet – zoals vorig jaar – een uur eerder de lichten dooft, valt het totale verbruik een kleine 150 Kwh hoger uit dan in 2023. Dat is net als 2022 vergelijkbaar met het verbruik van ca. 100 huishoudens in Nederland in diezelfde 9 dagen.

Peter Lemmens, die bij Enexis regelt dat de kunstwerken op GLOW aangaan, draait het echter liever om: “Hoe meer mensen er komen genieten van deze GLOW, des te minder energie zij thuis verbruiken. Als alle bezoekers van GLOW in 2022 thuis waren gebleven zouden ze allemaal bij elkaar wel 813 MegaWatt-uur verbruiken en dat scheelt 120 keer het totale energieverbruik minus 6.75 MegaWatt-uur – van GLOW. Daar kunnen 320 huishoudens het hele jaar mee vooruit aan energie.”

Echt onderdeel van GLOW

Ronald Ramakers: “Er zijn twee soorten energie die GLOW mogelijk maken. Natuurlijk de energie in de vorm van de stroom die de lichtkunstwerken voedt, maar ook de energie van alle bezoekers die samen komen op de route en samen GLOW-en.”

Met dit uitgangspunt zijn Enexis en GLOW gaan kijken hoe ze die beide vormen van energie tastbaar kunnen maken voor de honderdduizenden bezoekers van de komende GLOW. Dit heeft geresulteerd in twee projecten die integraal onderdeel zijn van de route van GLOW.  Ten eerste zullen over de route verspreid 3 van de vaak onopgemerkte elektriciteitskastjes/transformatorhuisjes tot leven gewekt worden. Deze trafohuisjes zijn cruciaal voor zowel GLOW als onze maatschappij. Op de route van GLOW laten we ze daarom in lijn met het thema van GLOW oplichten met “No Energy, No Beat”. Letterlijk als kloppend hart van GLOW. Naast het oplichten van de trafohuisjes, kun je tijdens GLOW op de Smalle Haven ook jouw eigen energie vastleggen in de ‘Met Energie Kan het’ photobooth. Dat is het tweede project.

Kom met het OV of de fiets naar GLOW

Een oproep dus om vooral gezellig naar GLOW te komen en thuis zoveel mogelijk lampen uit te zetten. Maar ook op andere manieren kunnen bezoekers bijdragen aan de verduurzaming van GLOW.

Ronald Ramakers: “We hebben zelf onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat vervoer de grootste milieu impact heeft. Als we kijken naar onze bezoekers dan zien we dat nog altijd 43% van de bezoekers met de auto komt. Daarom doen wij een oproep aan bezoekers om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. De NS promoot GLOW actief en samen met Brainport Bereikbaar hebben we een leuke activatie ontwikkeld waarbij mensen die met de fiets naar GLOW komen kans maken op leuke prijzen”.

Daarnaast gaat ook de organisatie van GLOW zelf bewust om met vervoer. Vanuit de missie ‘De stad maakt GLOW’ zie je al dat bijna 80% van de lichtkunstwerken op GLOW een regionale oorsprong heeft, daarmee bespaart GLOW enorm veel uitstoot van het vervoeren en verschepen van lichtkunstwerken door heel Europa.

Een partnership met toekomst

Het partnership tussen GLOW en Enexis is pas deze zomer tot stand gekomen. Dat dit nu zowel inhoudelijk als artistiek al de eerste vruchten afwerpt, belooft veel voor de toekomst.

Voor meer informatie, neem contact op met Ralf van Lieshout via pers@gloweindhoven.nl.

Lees meer

Meer nieuws

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

GLOW nieuws in je mailbox


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Word partner

    GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

    Steun GLOW

    Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!