Idioms

Idioms

Effenaar is waarschijnlijk de meest bekende popzaal in Nederland. Wat begon in de jaren 70 als een plek voor maatschappijkritische jongeren, groeide uit tot een poppodium met aanzien. In 2005 onderging het gebouw een metamorfose. Architectenbureau MVRDV ontwierp dit kubusachtig totaal concept met grote ruimtes en glazen wanden aan de voor- en achterzijde.

Het Duitse kunstenaarsduo Hartung & Trenz gebruikt het gebouw als uitgangspunt voor hun licht-tekst installatie en transformeert de voorzijde in een lichtdoos waarop wordt geschreven met korte zinnen, zogenaamde idiomen. Omdat idiomen snel worden geassocieerd met popliedjes, is de functie van het gebouw, zonder verder uitleg en achtergrondinformatie, al duidelijk. Tevens communiceren deze zinnen met het observerende publiek en nodigen zij hen uit tot een dialoog.

De typografische projectie van Hartung & Trenz zet de constructie van het kubusachtige gebouw centraal, corresponderend met de secties en segmenten van letters en woord fragmenten. Wat op het eerste gezicht een verandering van architectonische elementen door bewegende lichtoppervlakten lijkt, gaat langzaam over in typografische karakters, letters, woorden, zinnen en idiomen. Tezamen bedekken ze de gehele voorzijde en laten het stralen.

Schrijven, taal, licht en de dynamiek van animatie vloeien samen in een visueel geluid.

 

Foto: Claus Langer

Read more
Read less

About the artist

Hartung & Trenz

Al meer dan 18 jaar realiseren Detlef Hartung en Georg Trenz tekst projecties voor binnen en buiten. Ze werken voornamelijk samen als team. Hun belangrijkste onderwerp is de combinatie van licht, ruimte en taal; alle drie factoren die in samenspel andere betekenis niveaus af kunnen breken.

Muziek: Anton Zinkl

Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016. Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016.
Projects. 2016.

Gerelateerde projecten

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!