The Beat

W e l k o m b i j T h e B e a t , h e t t h e m a v a n l i c h t k u n s t f e s t i v a l G L O W

The Beat

The Beat… Een Engels begrip voor die universele kracht waar we in het Nederlands geen woord voor hebben, maar allemaal weten wat we ermee bedoelen. Ritme? Maat? Is dat waar The Whispers bedoelen met “And The Beat Goes On”? Wat Justin Timberlake ons voorhoudt met “You gon’ like the way we rock it, so don’t stop the beat” (van “Can’t Stop the Feeling!)? Een fijne cadans? Een lekker tempo?

Nee.

The Beat is zoveel meer dan de kale blauwdruk onder een stuk muziek. The Beat is hét elementaire deeltje– ondefinieerbaar, ongrijpbaar en onmisbaar in ons leven. Hij stuwt, stuurt en brengt je in cadans met je omgeving. Van loom naar druk tot snel en dan snel weer rustig aan. Hij registreert én dirigeert het ritme van een stad, de dynamiek tussen de mensen die er wonen en het leven dat zij delen.

The Beat is de inspiratie voor GLOW 2023 en geeft het startschot voor een drieluik in lichtkunst, met in 2024 The Stream en in 2025 – de 20e verjaardag van GLOW – The Light als zinderend hoogtepunt. Samen maken ze de lamp, die pulseert, licht laat vloeien en uiteindelijk iedereen overal verbindt.

In “The Beat” gaan we terug naar de bron en verbinden we licht met de fundamentele patronen die ons bestaan vormen en kleur geven. We ontleden The Beat van de stad en vertellen en vertalen in licht wat Eindhoven, Eindhoven maakt. We verkennen de vele verschijningsvormen van The Beat, van pulserend en ritmisch tot galmend, driedimensionaal en alles wat verder aan de creativiteit van onze kunstenaars ontspruit. Het resultaat is een magisch festival, dat iedereen verwelkomt, iedereen prikkelt en iedereen bevangt. Want mijn beat hoeft de jouwe niet te zijn en andersom. En dat is goed. Dat inspireert. Dat is in elk opzicht fantastisch.

“The Beat” is ook een nieuwe stap in ons streven om met een focus op innovatie en nieuwe mogelijkheden GLOW beter te onderscheiden. Zo verkennen we nieuwe technieken en technologieën op het gebied van duurzaamheid en grondstof- en energiegebruik en de rol van licht in de samenleving. En onderzoeken we inventieve toepassingen in de praktijk, bijvoorbeeld om bezoekers te helpen het festival persoonlijker en individueler te beleven.

De visie van GLOW – lichtkunst voor iedereen – is uniek. Een festival door en voor inwoners dat particulieren, bedrijven, onderwijsinstellingen, nieuwkomers en geboren Eindhovenaren laat meedoen als maker, facilitator of deelnemer. Door high tech, design en creativiteit – de drijvende krachten achter deze stad – te combineren maken we van GLOW een festival dat iedereen omarmt.

Eindhoven leeft, bruist en zindert, van de grootste pleinen tot de smalste steegjes. Want The Beat is overal. En dit jaar brengen we hem letterlijk aan het licht.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!