GLOW 2021 dynamischer en ruimtelijker dan ooit

GLOW Moved by Light 2021 is door 580.000 mensen bezocht. Een prachtig aantal zeker in deze tijd. Een tijd waarin GLOW helaas de lichten een dag eerder moest doven vanwege de Covid- maatregelen die de overheid op de laatste persconferentie aankondigde. Desalniettemin konden bezoekers deze dynamische editie, zeven dagen lang op vier verschillende locaties met daarbij twee satellietlocaties- in en om de stad Eindhoven bewonderen.

Groter dan ooit

“We zijn ongelofelijk trots dat in nauwe samenwerking met kunstenaars uit binnen- en buitenland, gemeente en partners deze editie -verspreid over de hele stad- heeft kunnen plaatsvinden. GLOW 2021 was groter dan ooit. Zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland werkten allen in opdracht van GLOW aan de meest moderne en innovatieve lichtkunst. Nieuw was de verspreiding over vier gebieden en twee satellietlocaties in en om de stad. Dit om bezoekers en de prachtige lichtobjecten meer ruimte te geven. Ook konden de coronamaatregelen nu beter doorgevoerd worden. Op doorstroomlocaties werden de bezoekersstromen goed gecontroleerd. Mensen konden niet anders dan zich mee laten voeren door het licht’’, aldus Ronald Ramakers directeur van GLOW.

Ondanks dat de verruiming naar de nieuwe locaties af en toe voor wat verwarring zorgde, kunnen we spreken van een bijzonder geslaagd editie. Dat meldde de organisatie van GLOW. Bewoners en bezoekers- die soms van ver kwamen- werden blij verrast en letterlijk bewogen door het licht. De lichtkunst werd bijzonder en adembenemend genoemd.

Hoogtepunten

Een grote favoriet was de Footprint op het Ketelhuisplein. De enorme opkomst, op 8 november van kinderen met hun zelfgemaakte bloemlantaarn van afval, zorgde voor veel publiciteit. De kinderen liepen met hun zelfgemaakte lichtbron tijdens GLOW een route van 5 hectare, de grootte van de voetafdruk van een gemiddelde Nederlander. Samen met televisieprogramma Het Klokhuis lieten de kinderen hiermee zien wat de invloed van mensen op de aarde is. Daarnaast was Domus Luma op de Paterskerk dit jaar een must see. Met de prachtige projectie, licht en laser aan de buitenkant en de Wensfabriek aan de binnenkant. Ook Strijp-S en -T trokken veel bezoekers, waaronder met het project Firefly Field. De abstracte draak PING, van Gijs van Bon, werd ter ere van de bouw van het Nanjing Paviljoen aangepast. Een draak wordt in de Chinese traditie gezien als een beschermer, daarom stak hij fier boven het gebouw uit om zijn taak uit te voeren.

Een ander toonbeeld van co-creatie was de ontwikkeling van de installatie Drop of Light door kunstenaar Gijs van Bon in samenwerking met diverse engineers van ASML. Ook de stadspoorten -Porte Celesti door Valerio Festi- die door heel Eindhoven waaronder Eindhoven Airport staan en tot begin januari te bezichtigen zijn, vielen goed in de smaak bij het publiek. Absolute hoogtepunten werden gezien op De Caai, het voormalige Campinaterrein. Zoals Carbon Arc en Ode to Light.

Crowe Talent Award

De studentenprojecten op het terrein van de Technische Universiteit werden goed bezocht. Een vakjury maakte donderdagavond 11 november bekend dat het project Wayfinding & Storytelling de winnaar werd van de Crowe Talent Award juryprijs. Daarnaast is er de Crowe Talent Award publieksprijs. Bezoekers konden stemmen op één van de zeven studentenprojecten. Hiermee zetten GLOW Academy en Crowe Foederer jong talent in de spotlight. Op maandag 15 november wordt de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt.

Op naar 2022

Het thema Moved by Light, bleek een onderwerp dat goed past in deze uitdagende tijd. Een periode die van iedereen een extra dosis veerkracht vraagt. Op naar GLOW 2022. Dat zal plaatsvinden van 12 november tot en met 19 november 2022.

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

Glow nieuws in je mailbox


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.