GLOW 2022: Lichtpunt voor vele bezoekers

GLOW 2022 was weer ouderwets gezellig druk zoals we gewend waren van de periode voor de pandemie. Dit laat zien dat het lichtfestival nog altijd relevant is. GLOW weet Eindhoven, haar bezoekers en bewoners met elkaar in verbinding te brengen. De ambitie van de organisatie om een Top 3 Lichtfestival in de wereld te worden blijkt gezien de reacties van bezoekers, pers en internationale curatoren dan ook meer dan realistisch. 

Eindhoven verstaat de kunst van het maken

Zoals burgemeester Jeroen Dijsselbloem tijdens de opening van GLOW aangaf, verstaat Eindhoven de kunst van het maken. Bijna 80% van de lichtkunstwerken is in Eindhoven ontwikkeld en tijdens GLOW voor het allereerst te bewonderen. Unieke lichtkunst waar veel curatoren van internationale lichtkunst festivals op af komen.

Festivaldirecteur Ronald Ramakers zegt daarover: “Vanuit onze missie ‘de stad maakt GLOW’ en onze ambitie om een Top 3 Lichtkunstfestival in de wereld te worden zijn we ongelofelijk trots dat de samenwerkingen van kunstenaars uit binnen- en buitenland met onze partners en studenten uit de omgeving zo ontzettend gewaardeerd worden. We maken hier lichtkunst die technisch- en creatief toonaangevend is in de wereld. Daar mogen we trots op zijn.”

Samen GLOW-en

De terugkeer van de gezamenlijke route waarlangs de 33 lichtkunstwerken te zien waren bleek voor vele bezoekers een enorme opsteker. Met het Centraal Station als officieus startpunt van de route werden vele bezoekers die vanuit het station naar Eindhoven kwamen figuurlijk omver geblazen door het spektakelstuk “Stay Tuned’ van ASML en Dirk van Poppel. Van daaruit liepen grote groepen bezoekers vrolijk en opgetogen de route door het licht. Van het centrum, naar het kanaal en het Anne Frankplantsoen. Dat is wat de organisatie verstaat onder ‘samen GLOW-en’.

Hoogtepunten

De werken Stay Tuned van ASML en Dirk van Poppel, A Different Point of View van DAF en Michel Suk, Connecting your Love van ASML ism de Efteling en Rainbow, het diversiteits statement van studenten van SintLucas, bleken de grote publieksfavorieten gezien de vele foto’s op social media. Maar het hoogtepunt van GLOW was de bestorming van het Van Abbemuseum op zondagavond waarbij 2000 kinderen in een parade achter Picto Facto – het eerste bewegende lichtkunstwerk op GLOW ooit – naar het van Abbemuseum trokken om daar hun eigen Museum Monster te exposeren.

Talent award

Tenslotte werden op zaterdagavond ook de talent awards uitgereikt. Een springplank voor internationale groei zoals eerder voor Valerie van Zuijlen en Studio Toer. Dit jaar ging de juryprijs van 2500 euro naar het werk Schaduworgel van Liefde voor de Stad en de publieksprijs van 1500 euro naar Rainbow van SintLucas.

Meer informatie? pers@gloweindhoven.nl

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

GLOW nieuws in je mailbox    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Word partner

    GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

    Steun GLOW

    Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!