Carbon Arc

Carbon Arc

Ineens is het er: een beeld van licht. Een heel dikke bundel. Ruim 4000m3 licht dat materie wordt. Door de kracht, de vorm en de perfecte locatie: boven het kanaal.

Je ziet hier geen moderne LED of Xenon, maar een zeer krachtige lichtbron die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van enorme zoeklichten konden vijandige vliegtuigen worden gespot in de nacht. De techniek van deze zogenaamde koolspitslampen is nog ouder dan de gloeilamp. De bundel van het Sperry Anti-Aircraft Carbon Arc-zoeklicht uit 1942 heeft een doorsnede van ruim anderhalve meter en de kracht van 800 miljoen kaarsen. In een heldere hemel reikt het licht 15 kilometer ver. Door het draaien van de koolstofstaven zie je het licht in de bundel een beetje dansen. Aan het eind van het kanaal wordt de bundel teruggekaatst door een spiegel om de bundel nog feller te maken.

Read more
Read less

About the artist

Ivo Schoofs & Pepe Heijnen

Het kostte Ivo Schoofs en Pepe Heijnen van Kinetic Humor meer dan een jaar om het tachtig jaar oude zoeklicht te restoreren, speciaal voor Glow. Oorspronkelijk werd het apparaat aangedreven door een vervuilende zescilinder-dieselgenerator. Pepe en Ivo zijn erin geslaagd om het aan te passen aan de moderne tijd. Dat is nog niet eerder gedaan.

Zes minuten had het afweergeschut in de Tweede Wereldoorlog om een bombardement te voorkomen. Eerst luisteren om de locatie van het vliegtuig te bepalen, vervolgens aanlichten en tot slot neerhalen. Zes minuten tussen leven en dood, afhankelijk van het beste gehoor en geschut, én het beste licht. Voel zelf de kracht hiervan rondom het kanaal.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!