De machine uitgevlogen

De machine uitgevlogen

Over de stad Eindhoven vliegt een vogel. Meestal is ze onzichtbaar, maar in de Smalle Haven toont het gracieuze dier zich aan het publiek. Daar verschijnt de vogel in de vorm van licht.

Tussen de gevels van de Smalle Haven en het College zoekt de vogel een uitweg, om vervolgens via het hoofdkantoor van de DELA in de nacht te verdwijnen. Soms vertrekt de vogel in noordelijke- dan in zuidelijke richting om even later weer achter het publiek op te doemen.

De vogel wordt gecreëerd door oplichtende glasvezeldraden die boven de straat hangen, nieuwste snufje lichttechniek geleverd door ViberLight. De draden  hebben de vorm van een vogel, een vogel zoals kinderen deze tekenen. Eén voor één lichten de draden op waardoor de tekening in beweging komt. Dit gebeurt zo snel en in oplopende volgorde, dat de lichtlijnen samen een beweging suggereren. In feite is dit de techniek van ‘stop-motion’. Luidsprekers versterken het gevoel dat er daadwerkelijk een vogel passeert.

Read more
Read less

About the artist

Hugo Vrijdag

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Vrijdag schrijft verhalen die verfilmd worden. In de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is de geestelijk vader van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal lichtinstallaties gemaakt.

Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018. Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018.
Projects. 2018.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!