Frequenties

Frequenties

Langs de Stationsweg, tussen twee bomen, hangt een geluidscamera van Sorama. Deze camera registreert ter plekke het geluid dat door bezoekers wordt gemaakt. De frequenties van het geluidsveld – de longitudinale geluidsgolven uit alle richtingen – worden geanalyseerd en omgezet in digitale informatie. Deze informatie over de toonhoogtes van de geluiden wordt vertaald in een patroon van gekleurd licht op de schoorsteen van de TU/e campus.

De lichtgolven die zich transversaal verplaatsen en rondom uitgezonden worden door ‘AnTUenna’, creëren een beeld dat de frequenties van het geluidsklimaat representeren. Die frequentiekarakteristiek van het geluid dicht bij de camera wordt aan de onderzijde van de schoorsteen getoond en op de top van dit lichtbaken is de frequentievariatie zichtbaar van geluiden die verder van de geluidscamera worden gedetecteerd. Kijkend naar de, op circa 700 meter verder gelegen schoorsteen, worden de geluiden rechts of links van de camera respectievelijk op de rechter en linkerzijde van de schoorsteen gevisualiseerd.
Geluidsgolven verplaatsen zich veel langzamer dan lichtgolven. De tijd die nodig is een geluid te registreren is in de orde van enkele honderdsten van één seconde. De tijd tussen de detectie van het geluid en de waarneming van bewegende lichtpatronen bedraagt een paar miljoenste van één seconde. Bij deze interactieve geluids- en lichtinstallatie ervaar je een sensatie alsof de geluidseffecten gelijktijdig één bewegend lichtbeeld veroorzaken in diverse kleuren. Frequenties worden zo zintuiglijk waarneembaar.

Read more
Read less

" Z i t t e n w e o p d e z e l f d e f r e q u e n t i e ? "

About the artist

TU/e i.s.m. Har Hollands & Sorama

Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017. Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.
Projects. 2017.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!