Jij maakt GLOW

Jij maakt GLOW

Jij maakt GLOW!

Vanuit de Ontdekfabriek in Eindhoven, in samenwerking met ASML en Cultuurstation, kregen meer dan 60 basisscholen in Eindhoven workshops aangeboden om gezamenlijk te werken aan een lichtpuntje voor GLOW 2020. Door de overweldigend positieve reacties zijn niet alleen basisschoolleerlingen aan de slag gegaan, maar hebben inmiddels duizenden mensen uit de stad en zelfs de hele wereld een DOT gemaakt. De DOTS vormen tezamen een zee van metaforen waarop iedereen zijn gedachten over een persoon, een droom, een visie, een mening of een idee projecteert. Het was een call to connect en symboliseert het verbindingsmoment van GLOW 2020.

Dit project van maar liefst 20.000 kunstenaars stond onder leiding van ontwerper Hugo Vrijdag.

Read more
Read less

About the artist

Hugo Vrijdag

Hugo Vrijdag (1970) is bedenker van de persoonlijke lichtpuntjes die tijdens GLOW 2020 voor duizenden ramen hangen. Met deze 20.000 zelfgemaakte rode DOTS die iedereen voorziet van een persoonlijke boodschap, legt Vrijdag de verbinding tussen jong en oud, kunstenaar en amateur, bekenden en vreemden. Vrijdag is medeoprichter van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda).

Vrijdag studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar/ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Verhalen vormen de basis van zijn ontwerpen. Ze krijgen onder andere vorm in speelfilms en kunstwerken in de openbare ruimte. Zo heeft Vrijdag in de loop der jaren meerdere lichtinstallaties voor GLOW in de openbare ruimte gemaakt.

Eerder werk
In 2018 jaar kreeg Vrijdag veel lof met zijn lichtkunstproject ‘De Machine Uitgevlogen’, waarbij dunne glasvezel draden die na elkaar oplichtte, de suggestie wekte dat er een vogel tussen de gebouwen door vloog.

Tijdens diezelfde editie maakte hij zijn eerste gezamenlijke werk ‘Bixie’ met Chinese lichtkunstenaar Gu Yeliang. Een Chinese draak, het symbool van de Chinese stad Nanjing, de zusterstad van Eindhoven. Vrijdag is initiatiefnemer van samenwerkingen met de Chinese community.

Tijdens de editie van 2019 was Vrijdag de ontwerper van een zee aan Zonnebloemen, dat het Lichtplein in Eindhoven deed omtoveren tot een waar Van Gogh schilderij. Dit lichtkunstwerk was een eerbetoon aan Vincent van Gogh die, tijdens zijn tijd in Arles Frankrijk, 69 zonnebloemen schilderde. Van Gogh beschouwde zijn zonnebloemen als lantaarns. Met deze letterlijke vertaling als inspiratie zijn de Eindhovense lichtkunstenaar en het lichtfestival Nanjing onder leiding van Gu Yeliang voor de tweede keer een samenwerking aangegaan.

Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020. Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020.
Projects. 2020.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!