Connecting the Dots

Connecting the Dots

Light is Life!

GLOW 2020 vond plaats van 12 t/m 14 november. Het jaar 2020 was een wake-up call. We realiseren ons nu nog intenser hoe belangrijk persoonlijke relaties, interactie en menselijke connecties zijn. De mens heeft dit sociale netwerk van contacten nodig. Het geroezemoes, de vreugde, de gemeenschap, degenen van wie we houden om ons heen. Dichtbij of ver weg. Zichtbaar of uit het zicht. In de natuur of in de stad. Ruimtelijk of in besloten kring. Wij vertalen dat als licht dat iedereen nodig heeft. Want licht is leven!

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Om te onthouden dat er altijd anderen zijn. In het gebouw waarin je werkt, in de straat, in je stad of dorp. In het land en in onze wereld. Verscheidenheid verbindt.

Deze boodschap wilden we -en nog steeds- delen. Hier in Eindhoven, Nederland. In de lichtstad die al vijftien jaar, iedere editie niet voor niets miljoenen bezoekers verbindt via het internationaal geprezen lichtfestival GLOW. Echter was een GLOW-festival zoals je dat gewend bent, dit jaar onmogelijk.

Connecting the Dots
Maar vergeet dat even. We draaide het dit jaar om, zodat we iets onvergetelijks creëerde. Een eenmalig, magisch moment dat de ‘licht is leven’ -geest van het festival gebruikte voor een speciale editie. Eén kunstwerk voor de mensen en de stad Eindhoven. Voor de wereld. GLOW 2020 was een editie waarin we iedereen bedankte voor vijftien fantastische jaren. Daarnaast zeggen we graag toe dat er nog vele jaren GLOW bijkomen. We gaven iedereen een kunstwerk dat naar mensen toe komt en hen verbindt zonder dat iemand daarvoor de deur uit hoefde. Van 12 november t/m 14 november 2020 was Eindhoven een levend, wereldwijd symbool zijn van verbinding, ontroering en hoop. We noemde het Connecting the Dots.

Van Eindhoven aan de wereld
GLOW – Connecting the Dots was een grootstedelijk project. En wereldwijde livestream met drie centrale elementen. Ten eerste een zee van prachtige rode DOTS die door de stad zweefde. Met daarin 1.000 LED-aangedreven lampen, ontworpen door lichtkunstenaar Ivo Schoofs.

Daarnaast meer dan 20.000 lichtpuntjes gemaakt door inwoners uit de stad en inmiddels zelfs de hele wereld. Zij hingen hun eigen DOT thuis voor het raam. Dit project van maar liefst 20.000 kunstenaars stond onder leiding van ontwerper Hugo Vrijdag. De DOTS vormen tezamen een zee van metaforen waarop iedereen zijn gedachten over een persoon, een droom, een visie, een mening of een idee projecteert. Alles mag worden gedeeld, wat er ook in je opkomt.

Het derde element van dit unieke kunstwerk Connecting the Dots was de spectaculaire blauwe nachthemel – een blauwe koepelprojectie van de Finse lichtkunstenaar Kari Kola. Het vormde een warmblauwe deken om Eindhoven. Een diepblauwe deken die iedereen omarmt. Het resultaat was een prachtige blauwe lucht gespikkeld met vaste en zwevende rode stippen, die de stad van binnenuit verlichtte om een ​​onvergetelijke, ontroerende ervaring te creëren waar iedereen van kon genieten.

GLOW 2020 was een viering van licht, leven en verbinding.

Read more
Read less

About the artist

Ivo Schoofs & Kari Kola

Ivo Schoofs

Lichtkunstwerken van Eindhovense lichtkunstenaar Ivo Schoofs zijn vaak gebaseerd op natuurlijke en natuurkundige verschijnselen, bijvoorbeeld beweging, zwaartekracht, hitte en licht. Kunstenaar Ivo Schoofs, voegt door beweging een ander niveau van de essentie van het leven toe. In zijn werken wordt men meegenomen naar de basis van de krachten van de natuur. Voor GLOW Eindhoven creëerde Schoofs afgelopen jaren meerdere, waarvan zelfs inmiddels wereldbekende lichtinstallaties.

Eerdere werken
De werken ‘Large Pendulum Wave’ en de ‘Large Fire Tornado’ vonden hun primeur tijdens eerdere GLOW edities, maar reizen inmiddels de wereld over.

Lichtkunstinstallatie ‘Large Pendulum Wave’ werd eerder op GLOW 2013 getoond. Het lichtkunstwerk is gebaseerd op 15 onafhankelijke pendels van verschillende lengtes. Ze worden allemaal naar de linkerkant opgetild en vervolgens losgelaten. Vanaf dit moment is het alleen de zwaartekracht die de slingers beweegt! Omdat een kortere slinger sneller zwaait dan een langere, blijven de slingers na het loslaten niet in lijn. Als de frequenties eenmaal zeer nauwkeurig zijn afgesteld volgens een wiskundige reeks, produceren de slingers een dans van staande en lopende golven en quasi chaos.

In zijn opvolgende werk ‘Large Fire Tornado’ tijdens GLOW 2015, staat het natuurelement vuur centraal. Vuur is de moeder van licht; de natuur in al zijn vernietigende schoonheid. Als je ziet wat er gebeurt als een tornado over een bosbrand raast om de vlammen te verheffen. Na een succesvol schaalmodel van een vuurtornado hebben Ivo Schoofs en zijn team een 16 meter hoge tornado gebouwd die op spectaculaire wijze een stukje natuurarchitectuur blootlegt.

In tegenstrijd met de naam, moest de Eindhovense kunstenaar Ivo Schoofs voor zijn lichtkunstwerk tijdens GLOW 2018 ‘Chaotic Swing’ juist heel gestructureerd en precies te werk gaan. De installatie bestond uit twee gekoppelde slingers die elkaar continu beïnvloeden waardoor de totale beweging onvoorspelbaar en daarmee chaotisch wordt.

Met zijn werk ‘Cursor’ tijdens GLOW 2019 riep Schoofs iedereen op om vaker omhoog te kijken naar het moois in de lucht. Daar liet hij een grote cursor zweven, te herkennen als de ouderwetse cursor op de desktop computers en laptops. Om de cursor in de lucht te houden werd gebruik gemaakt van dezelfde ballon die dit jaar gebruikt worden als DOTS tijdens GLOW 2020.

Belangrijk voor GLOW is dat kunstwerken circulair zijn. Daarom gebruikt Schoofs ballonnen van organische latex, gevuld met helium. De helium wordt na het project er uit gehaald en weer opgeslagen als vloeibare helium die weer gebruikt kan worden. De latex ballonnen gaan naar de Eindhovense kunstenares Jalila Essaïdi (1980) van Bioartlab die ze hergebruikt voor een nieuw kunstproject.

Kari Kola

De Finse kunstenaar Kari Kola (1987) is wereldwijd bekend door zijn grootschalige lichtkunstwerken. In Eindhoven zette hij tijdens GLOW 2018 het Pullman Hotel in zijn eigen herkenbare diepblauwe kleur. Dit jaar geeft hij Eindhoven een volledige magisch blauwe nachthemel die hij omschrijft als een warme deken over Eindhoven.

Kola is opgegroeid in een omgeving waar natuur en licht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De lange donkere wintermaanden, het Noorderlicht, en de lange zomerdagen zonder nachten leidden tot Kola’s fascinatie voor (kunst)licht.
In zijn lichtinstallaties zoekt hij verbinding met de natuur en weet hij tot een nieuw impactniveau te komen door bewustwording te creëren.
Met zijn bureau Botania heeft hij over heel de wereld indrukwekkende locaties in het licht mogen zetten, waaronder een UNESCO Werelderfgoed locatie als Stonehenge.

Eerdere lichtkunstwerken
Al eens eerder verlichtte Kola tijdens GLOW (2018) met zijn herkenbare blauwe licht het Pullman Hotel in Eindhoven dat tot twee kilometer hoog en twintig kilometer ver zichtbaar was. Met ‘Something Blue’ greep hij ieders aandacht, dat zelfs resulteerde in een fotowedstrijd dat volledig om zijn lichtkunstwerk draaide.

Tijdens GLOW 2019 gooide hij het over een andere boeg en werkte samen met kunstenaar Alessandro Lupi aan het werk ‘Mindsets’. Deze samenwerking resulteerde in een verzameling geometrische vormen die zweefde op het water bij het Van Abbe Museum in Eindhoven. Maar waarbij hij, het kon niet anders, toch een verwijzing doet naar zijn roots door verderop in het museum een sfeer te creëren die doet denken aan het Noorderlicht.

Met zijn werk ‘Lumious Finland 100’ zette Kola zes locaties, verspreid over Finland, in blauw licht ter ere van het jubileum van de Finse onafhankelijkheid. Opvallend uniek was de berg in zijn thuisland die hij daarbij volledig in het licht zette. Hierna richtte hij met ‘Savage Beauty’ zijn aandacht op de schoonheid van de bergen van Connemara in Ierland. Connecting the Dots in Eindhoven is zijn grootste lichtkunstwerk ooit.

Om de UNESCO Werelderfgoeddag te vieren en als onderdeel van activiteiten ter gelegenheid van 100 jaar zorg en behoud bij Stonehenge, werkte English Heritage samen met de Finse lichtkunstenaar Kari Kola om de iconische stenen cirkel in het hart van het Werelderfgoed te verlichten.

Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020. Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020.Projects. 2020.
Projects. 2020.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!