Loom Light

Havenhoofd

Het lichtmonument van beeldend kunstenaar Titia Ex aan de Kanaaldijk-Zuid is een eerbetoon aan Jan Zwartendijk en evenzovele onzichtbare verzetshelden uit de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het interactief lichtkunstwerk getiteld ‘Loom Light’ (nevellicht), markeert 75 jaar leven in vrijheid. Het werk, met een doorsnee van ongeveer 3.50 meter, waaiert uit van 4.50 meter tot bijna 6 meter hoog.

Jan Zwartendijk (1886 – 1976) was in 1939 directeur van de Philipsvestiging in Kaunas, Litouwen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak stelde De Nederlandse regering in ballingschap Zwartendijk aan als plaatsvervangend consul in Litouwen. In die hoedanigheid redde hij de levens van duizenden Joodse vluchtelingen in dit land door hen in juli 1940 visa voor Curaçao te verstrekken. Hij creëerde deze vluchtroute in samenwerking met onder meer de Japanse ambassadeur Chiune Sigihara.

Titia Ex kiest nadrukkelijk voor een dynamisch monument dat refereert aan deze geschiedenis en dat tevens meebeweegt met onze tijd. Loom Light wekt de suggestie van een open waaiend boek. Het is een boekwerk waarin je nooit uit gebladerd raakt en telkens nieuwe inzichten vindt. Ex nodigt de kijker uit de vele betekenissen die ze erin heeft gelegd, te ervaren. Het werk is daarnaast interactief en reageert op de toelopende bezoeker. Die bewuste handeling zet de kunstenaar om in een dynamisch lichtmotief. Hiermee geeft ze aan hoe belangrijk de handelende rol van elk individu, hoe klein ook, is in het richting geven aan de toekomst.

 

Read more
Read less

Over de kunstenaar

Titia Ex

Beeldend kunstenaar Titia Ex werkt met licht. Ze voert haar werk sculpturaal uit in ruimtelijke situaties. De meeste van Ex’ beelden worden op specifieke locaties gerealiseerd, in zowel stedelijke als landschappelijke gebieden. Iedere situatie stelt een specifieke vraag die de kunstenaar uitdiept en van mogelijke antwoorden voorziet. Haar antwoorden bieden een concrete mogelijkheid om de locatie via lichtsculpturen op een andere manier te ondergaan. Ze veroorzaakt een beleving en legt daarbij een groot gevoel voor esthetiek aan de dag. Titia Ex zoekt met haar beelden naar een hand schriftelijke vorm van schoonheid. Ze prikkelt vooral de zintuiglijke nieuwsgierigheid

Contructie 3D print van gerecycled plastic: Colossus Printers, Houthalen (B), OMD3D, Aalst (B).
Lichttechnologie: Ingenieursbureau Interactive Matter, Eindhoven.
Dit beeld is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Eindhoven.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!