Lichterbij

Bleekweg

Kunstenaar Elke Veltman en (stads)dichter Jessica Bartels kregen samen een opdracht vanuit CKE  en Vitalis in het kader van de week van de eenzaamheid. Tijdens het gesprek, kwamen ze erachter dat zij allebei een bijbaan hebben gehad in de thuiszorg. Vertellend over alle mooie verhalen en wijsheden die zij daar tegenkwamen, werd het al snel duidelijk dat deze opdracht eenzelfde insteek moest krijgen: Levensverhalen in de spotlights zetten. Uiteindelijk letterlijk dus, want alle verhalende gedichten schitteren nu op de lantaarnpalen van de Bleekstraat.

De levensverhalen werden verzameld bij Woonzorggroep Vitalis. Samen met stadsdichter Corinne Heyrman bezochten Elke en Jessica bewoners die wel een bezoekje konden gebruiken. De verhalen kwamen naar boven, en werden vertaald door de dichters in prachtige levensgedichten die je hier, op de Bleekstraat ziet. Elke Veltman borduurde de gedichten met verschillende handwerktechnieken op oude lakens. Dat deed ze samen met de bewoners. ‘Iedere groep waar ik mee borduurde was anders, met ieder weer eigen beperkingen. De gebruikte technieken zijn geïnspireerd op wat er in de groep mogelijk was. Ik heb daarin net zoveel van de ouderen geleerd als zij van mij.’ Uiteindelijk werden de gedichten vermaakt tot lantaarnpaal kappen, zodat bijzondere verhalen tentoongesteld worden aan voorbijgangers en omliggende buurten. Wit op wit, om de gedichten plotseling te laten oplichten als de lichten ‘s avonds aan gaan. Elke haalde de lakens op via een zoekertje in het Eindhovens Dagblad. Enorm veel reacties kwamen hieruit, waardoor ze van deur tot deur ging om alle lakens op te halen. ‘De meesten kwamen nog vanuit de trouwuitzet en ook hier kreeg ik weer de meest mooie levensverhalen te horen.

 

 

Read more
Read less

D o o r t e l u i s t e r e n n a a r d e o u d e r e g e n e r a t i e o n t d e k j e z o v e e l s c h o o n h e i d e n w i j s h e d e n

Gedichten Lichterbij

Over de kunstenaar

Elke Veltman, met (stads)dichters Jessica Bartels & Corinne Heyrman

Elke Veltman werd in 1981 geboren in Eindhoven. Als beeldend kunstenaar studeerde ze af in video en performance aan de kunstacademie St. Joost. Daarnaast studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze combineert haar beeldend werk met mensen en legt linken met het sociale domein. Spontane ontmoetingen staan voor haar centraal en vormen een inspiratie voor haar werk waar ze met verschillende technieken werkt als video, fotografie, performance en texiel. ‘Kunst verwondert en brengt op een bijzondere manier (actuele) thema’s aan het licht. Op deze manier raken mensen in gesprek met elkaar en komen zij tot de conclusie dat we allemaal verschillende zienswijze hebben, maar dat we door ernaar te kijken kunnen leren van elkaar. Kunst verbindt en dat is in een wereld waar polarisatie dreigt zeer belangrijk. ’

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!