Oog van Atlas

Oog van Atlas

Hoe werkt ons zicht? Wat is de rol van licht bij het zien? De mensheid onderzoekt deze vragen al sinds mensheugenis en de antwoorden zijn in de loop der tijd sterk veranderd. De oud-Griekse filosoof Empedocles gaf 2500 jaar geleden de volgende verklaring: we zien dankzij een speciaal soort licht dat uit onze ogen komt, Visueel Vuur genaamd. Wanneer dat licht een object raakt, dan voelen we die aanraking met onze ogen, en zo zien we dat object. Speciaal voor Glow hebben we het Atlas gebouw, dat is vernoemd naar een oud-Griekse figuur, dat soort van zicht gegeven. Het stralende oog van Atlas struint nieuwsgierig de campus af. Visueel Vuur uit dit oog licht alles dat het aanraakt op, inclusief de straten, de kunstwerken en de bezoekers. Kijk mee met de blik van Altas, en zie hoe deze het uiterlijk van de campus steeds weer verandert. Kun jij zijn blik vangen?

De realisatie van dit antieke idee over zicht is alleen mogelijk dankzij de hypermoderne lichtsystemen op de TU/e campus. Het intelligente, energiezuinige licht systeem in Atlas heeft bijgedragen aan Atlas’ titel van duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld (BREEAM). Ditzelfde lichtsysteem wordt ook gebruikt om onderzoek te doen naar de invloed van licht op mensen. Ook de computergestuurde straatverlichting die we voor dit project gebruiken wordt voor onderzoek toegepast.

Wil je meer te weten komen over deze installatie? Luister dan naar de GLOW@TU/e Tour podcast aflevering.

Read more
Read less

About the artist

Philip Ross, Thijs Koenraadt, Kelvin Keultjes (Informatica TU/e), Jesper Kapteijns (Industrial Design, TU/e), Özge Karaman Madan (Bouwkunde PhD, TU/e) en Serge Offermans en Teun Vinken (Interactive Matter)

Philip Ross ontwerpt intelligente lampen en lichtomgevingen. Centraal in zijn werk is het concept Transformatief Lichtontwerp: Het idee dat licht een positieve invloed kan hebben op ervaringen en gedrag van mensen. Philip is gepromoveerd aan de TU/e, Industrial Design, en combineert zijn achtergrond als ontwerper, onderzoeker en kunstenaar in zijn werk bij Studio Philip Ross. Ross is dit jaar project- en artistiek leider van het gehele Glow programma op de TU/e campus.

Max Frimout is een geluidsartiest uit Eindhoven, met een achtergrond in Technische Natuurkunde aan de TU/e. Hij studeert Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij zich toelegt op generatieve compositie en algoritmische muziek. Zijn methodes om muziek te produceren omvatten analoge modulaire synthese, gebruik van veldopnames, compositie met algoritmes, digitale verwerking van akoestische instrumenten en meer. Het Eye of Atlas team bestaat verder uit Thijs Koenraadt en Kelvin Keultjes (Informatica TU/e), Jesper Kapteijns (Industrial Design, TU/e), Özge Karaman Madan (Bouwkunde PhD, TU/e) en Serge Offermans en Teun Vinken (Interactive Matter).

Partners:  Studio Philip RossIntelligent Lighting Institute TU/eInteractive Matter, Signify, Unica, TU/e services.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!