Photonic modulation

Photonic modulation

Wat zien we? Een transparante lichtkubus van drie meter hoog, breed en diep met ingebouwde supercomputer op de vijver bij Atlas. Het idee is gebaseerd op het kunstwerk Licht-Raum Modulator van László Moholy-Nagy. De TU/e (die dit jaar 60 jaar bestaat) en het Van Abbemuseum (dat 80 jaar bestaat) wilden het beeld dat binnen in het museum staat in een buitenlocatie reconstrueren.

Hoe werkt het? De kubus bestaat uit 20.000 driekleuren-ledlampjes die via een ingebouwde supercomputer worden aangestuurd. Die supercomputer bestaat uit tientallen kleine computers. In het midden staat een sculptuur van metaal en glas dat op een platform draait. Die sculptuur is een goede replica van het kunstwerk in het Van Abbe en reflecteert het gekleurde licht. De tegels ‘herkennen’ elkaars positie en vorm en communiceren met elkaar en kunnen op die manier de bewegingen van de sculptuur op de muren van de kubus tonen.

 

Foto: Claus Langer

 

Read more
Read less

About the artist

Samenwerking tussen TU/e, Ambianti BV en het van Abbemuseum

De TU/e groep Video Coding and Architectures van Electrical Engineering, en in het bijzonder hoogleraar Peter de With en universitair docent Egor Bondarev, hebben de replica van de sculptuur gemaakt, nadat het nauwkeurig in 3D was ingescand met hun 3D reconstruction software. De replica is op basis daarvan ontwikkeld, samen met het gespecialiseerde metaalbedrijf GPM. Georgios Metaxas van het bedrijf Ambianti heeft weken aaneen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt om de ‘supercomputer’ te maken en de software te schrijven en in te regelen. Ook heeft dit bedrijf de elektronica ingekapseld in tegels die gemaakt zijn van polymeren en transparant en waterdicht zijn. De faculteit Technische Natuurkunde en het Institute for Photonic Integration hebben meegedacht over het project.

Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016. Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016.Projects. 2016.
Projects. 2016.

Gerelateerde projecten

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!