Pulse

Heilige Geeststraat en de Prins Hendrikstraat (de Bergen)

Pulse doemt op vanuit het Wilhelminaplein en kondigt zich aan. Eerst her en der, dan wat meer, bijna willekeurig en toch organisch bekijk je de blozende ramen. De dichtheid van de verlichte vensters wordt steeds groter, geconcentreerder en krachtiger naarmate je door de straten loopt. Het fonkelt, straalt, gloeit en pulseert; het lichtkunstwerk ís de woning van iemand anders. Na een drukke werkdag, tijdens het avondeten, gedurende het zien van een lievelingsprogramma op tv: de inwoners van de Heilige Geeststraat en de Prins Hendrikstraat wonen tijdens GLOW in een lichtkunstwerk. Daarmee is The Beat van Pulse overduidelijk de collectieve inzet van alle bewoners van deze twee straten. Hier wordt helder wat de schoonheid van verbinding is. Het lichtkunstwerk, gecreëerd door Jaap van den Elzen, is een ode aan de bewoners en het hart van Eindhoven. Het is een locatiespecifiek werk dat gemaakt en gevormd wordt door inwoners die hun liefde voor de stad tonen met licht en dat willen delen met alle bezoekers van GLOW.

Jaap van den Elzen speelde al langer met het idee om een werk te ontwikkelen waar de hele stad aan kan deelnemen. Het creëren van een ontmoetingsplaats voor inwoners is zodoende ook een publiekswerk geworden. De stad maakt GLOW en in Pulse wordt dit letterlijk aan het licht gebracht.

Read more
Read less

' P u l s e w o r d t g e v o r m d d o o r d e i n w o n e r s v a n h e t g e b i e d D e B e r g e n . D o o r h e t k l e u r r i j k a a n l i c h t e n v a n h u n ( d i f f u u s g e m a a k t e ) r a m e n m a k e n z i j d e h a r t s l a g v a n d e s t a d v o e l b a a r '

Over de kunstenaar

Jaap van den Elzen

Jaap van den Elzen werd in 1977 geboren en groeide op in Boxtel. Op zijn skateboard rolde hij vanuit de middelbare school door naar de Design Academy Eindhoven, waar hij in 2004 succesvol afstudeerde. Vanuit de City of Light – Eindhoven – ontpopte hij zich als lichtkunstenaar. In opdracht van bedrijven, overheden en particulieren creëert hij lichtinstallaties die grenzen overschrijden. Zijn werkterrein is divers: musea, festivals of de openbare ruimte. Op elke locatie wordt de omgeving een onderdeel van zijn lichtkunst. Van architectonische structuren tot wuivende bomen tot toevallige passanten: ze spelen allemaal een rol in zijn creaties. Zijn werk staat bekend om de meeslepende zintuiglijke ervaringen die het biedt. Bezoekers worden omhuld en ondergedompeld. Ondanks de vaak abstracte aard van zijn werk, waar geometrische vormen de hoofdrol spelen, haalt hij zijn inspiratie uit de natuur.

Fotograaf: Klaartje Esch.

Lees meer
Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023. Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.
Projects. 2023.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!