The Incandescent Bulb Memorial

The Incandescent Bulb Memorial

Op 8 december 2008 zijn de lidstaten van de Europese Unie het eens geworden over een verbod op gloeilampen. Vanaf 1 september 2012 mag er in Europa geen gloeilamp meer worden verkocht.

De Zweedse lichtontwerper Kai Piippo heeft de bezorgdheid van mensen hierover uitgedrukt in een herdenkingsteken. Het monument staat op begraafplaats Sint Catharina, een oase van rust in het drukke stadscentrum. De installatie is tot stand gekomen in samenwerking met zijn in 1991 opgerichte bureau Ljusarkitektur.

Piippo heeft het beeld van de gekruisigde Christus op de Calvarieberg en de begroeiing daaromheen dramatisch aangelicht. Op de open plek voor het beeld is een verlichte tombe geplaatst met de tekst In memory of the incandescent bulb. Aan weerszijden van het pad dat naar het centraal gelegen monument leidt, zijn kleine lampjes geplaatst. Bij de entree van het pad is de verlichting blauw. Het warme licht waar de gloeilamp zo bekend om is, valt hierdoor nog sterker op. In Eindhoven, de bakermat van de gloeilamp, heeft het monument speciale betekenis.

Read more
Read less

About the artist

Kai Piippo + Ljusarkitektur

Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009 Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009
Projects. 2009

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!