You gave me Wings

You gave me Wings

Elk idee is als een pad van licht, dat helder schijnt met miljoenen stralen die tussen ons heen- en weergaan. Als je de juiste ideeën in een goede vorm kunt gieten, kun je ervoor zorgen dat anderen opgetild worden zodat zij hun licht over deze wereld kunnen laten schijnen, en kun je je dromen waarmaken. You Gave Me Wings van Olha Stanko werpt een licht over de verschillende stadia van de menselijke ontwikkeling en laat zien hoe we allemaal verbonden zijn, waardevol zijn en het in ons hebben om helder te stralen.

You Gave Me Wings weerspiegelt de sterke onderlinge verbondenheid die Stanko voelt bij haar werk bij ASML en haar leven in de innovatieve Brainport-regio. Het kunstwerk laat ook de verbindingen zien die ASML onderhoudt met haar omgeving.

You Gave Me Wings gebruikt een overvloed aan lichtbronnen om aan te geven dat onze ideeën voortkomen uit allerlei ervaringen. Het kunstwerk staat op een gelaagd podium en laat drie houten figuren zien die zich geleidelijk openen voor het licht dat door hun borstkas straalt, die dient als een optische lens die het licht opvangt en weerkaatst. Zo symboliseert het kunstwerk het gebruik van licht in ASML’s chip machines.

De figuur van de Schepper (Creator) absorbeert de kracht van het licht, waarna een synergie met zijn eigen energie plaatsvindt, zodat een briljant idee kan ontstaan. Dit idee wordt doorgegeven aan de figuur van de Vormer (Shaper), die zoveel mogelijk licht absorbeert, waarna hij deze kennis doorgeeft aan de Boodschapper (Missioner), die zich in een engelachtige pose uitstrekt, met zijn armen wijd open, klaar om zijn vleugels uit te slaan en weg te vliegen. Het verschijnende licht wordt vervolgens weer teruggekaatst op het trio door een bolle spiegel, die de silicium wafers symboliseert waarop ASML-machines complexe elektronische schakelingen projecteren. De techniek die dit oplevert, wordt gebruikt in miljoenen elektronische apparaten over de hele wereld, wat ook laat zien hoe onze ideeën de wereld kunnen verlichten. We kunnen allemaal stralen als we afstemmen en samenwerken.

Read more
Read less

About the artist

Olha Stanko

Olha Stanko werkt als reliability engineer bij ASML, waar ze complexe technische problemen helpt oplossen en continu werkt aan de verbetering van de chipmachines die ASML maakt voor de elektronica-industrie. Geboren en getogen in de prachtige stad Lviv in het westen van Oekraïne, kwam Olha zeven jaar geleden naar Nederland, waar het GLOW festival haar inspireerde om groots te dromen. Olha is afgestudeerd in de natuurkunde, met als specialisatie optica, en ze is altijd gefascineerd geweest door de structuur en de schoonheid van licht. Met dit kunstwerk wil Olha een eerbetoon brengen aan haar familie, vrienden en leraren die haar hebben geïnspireerd en ondersteund op haar reis, waardoor ze sterke vleugels heeft gekregen die ze uit kan slaan, en waardoor ze de moed heeft gekregen om haar dromen na te jagen.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!