Zero Hidrográphico

Zero Hidrográphico

De Brazilliaanse Gisela Motta en Leandro Lima presenteerden in 2014 een werk dat op de zee geïnspireerd is. De titel, Zero Hidrográphico, is de Portugese term voor de gemiddelde hoogte van de zeespiegel. In Nederland gebruiken we hiervoor het NAP: het Nationaal Amsterdams Peil. Omdat het waterniveau onder invloed van de getijden, wind en neerslag steeds wisselt, is standaardisering nodig om de diepte van waterwegen te bepalen en zeekaarten te kunnen maken.

Met zestig lampen die volgens een strak raster met elkaar verbonden zijn, imiteren de kunstenaars het golvende wateroppervlak. Hiermee creëren ze niet alleen een steeds veranderend lijnenspel, maar verwijzen ze ook naar het feit dat het nulpunt van de zee niet vastligt. De wereldwijde opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de zeespiegel langzaam stijgt en het NAP in de toekomst wellicht wat hoger komt te liggen. Zero Hidrográphico laat zien dat coördinatenstelsels, kaarten en meetgegevens niet absoluut zijn, maar net als de zee in beweging blijven.

Read more
Read less

About the artist

Gisela Motta & Leandro Lima

Projects. 2014.Projects. 2014.Projects. 2014.Projects. 2014. Projects. 2014.Projects. 2014.Projects. 2014.Projects. 2014.
Projects. 2014.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!