Zonnebloemen voor Van Gogh

Zonnebloemen voor Van Gogh

Het bijzondere lichtkunstwerk ‘Zonnebloemen voor van Gogh’ – dat al eerder was te zien tijdens GLOW 2019 – is nu opnieuw te zien in Nuenen. Ditmaal op de locatie waar Vincent van Gogh 136 jaar geleden zijn eerste meesterwerk schilderde: naast Molen De Roosdonck. De kunstinstallatie met zonnebloemen is tijdens GLOW 2021, van 6 tot en met 13 november, iedere avond te bewonderen.

Van Gogh beschouwde de ‘De Aardappeleters’ als zijn eerste geslaagde meesterwerk. In het schilderij komen zijn fascinatie voor de gewone mens en het onderzoek uit zijn Nuenense periode naar licht, kleur en perspectief samen. Van Gogh was met name trots op de juiste benadering van de kleur van de ‘’stoffige en ongeschilde aardappelen’’: donker dat toch kleur is. Dit najaar staat het schilderij centraal in de tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk?’ in Van Gogh Museum Amsterdam. In Nuenen, waar het schilderij werd gemaakt, wordt hier door Van Gogh Brabant aandacht aan besteed met extra programmering. Onderdeel van deze extra programmering zijn de zonnebloemen naast het Van Gogh Monument molen De Roosdonck, uitkijkend over het huis waar voorheen het boerderijtje stond van de familie de Groot. Zij stonden model voor zijn beroemde meesterwerk. Het volledige programma van Van Gogh Brabant is hier te vinden.

Read more
Read less

About the artist

Hugo Vrijdag & Gu Yeliang

Met deze letterlijke vertaling als inspiratie gingen de Eindhovense lichtkunstenaar Hugo Vrijdag en het lichtfestival Nanjing o.l.v. Gu Yeliang voor de tweede keer een samenwerking aan. Het werk is tot stand gekomen middels een samenwerking tussen het Van Gogh Museum Amsterdam en Van Gogh Brabant.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!