Haasje Over

Haasje Over

Bij de term “Haasje Over” denkt men doorgaans niet direct aan een gebouw, maar door de unieke ruimtelijke ordening is deze naam bijzonder treffend. Omdat dit gebouw over de grote hal van Area 51 heen reikt ontstaat er een bijzonder dynamisch spel van massa’s in de openbare ruimte. Vanwege de beperkte ruimte tussen de massa’s ontstaat er een interessant spanningsveld tussen de twee gebouwen, Haasje Over en Area 51.

Om dit spanningsveld extra te benadrukken is er verlichting bedacht die de onderzijde van de grote overkraging met verschillende kleuren en bewegende patronen in het licht kan zetten. Hierdoor krijgt het installatiewerk aan de onderzijde van het overstek een extra rol in de nachtelijke uitstraling van het gebouw.

Doorgaans wordt installatiewerk netjes verborgen maar door dit zichtbaar te laten en tijdens donkerte zelfs te benadrukken zal dit het industriële karakter van het gebied versterken. Al het installatiewerk levert interessante schaduwpatronen op, en met het introduceren van kleur en beweging zal deze verlichte materie nog verder vervreemden van een leesbare structuur. Zodoende kan er een ongrijpbaar dynamisch spel gerealiseerd worden wat zich afspeelt op de onderzijde van Haasje Over maar wat ook Area 51 en de openbare ruimte hierin betrekt.

Voor deze permanente lichtinstallatie & voor de Leidingstraat zullen tijdens GLOW 2021 lichteffecten worden getoond die afgestemd worden op het project ‘Valley’ op het Ketelhuisplein.

Read more
Read less

About the artist

Har Hollands

Har Hollands is begin van de jaren tachtig afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, afdeling “Architectuur en Stedenbouw”. Na zijn studie werkte hij 14 jaar als lichtontwerper bij het “Lighting Design & Application Center” van “Philips Lighting”. Gestart in 1998 met het bureau voor architectonische verlichting “Har Hollands Lichtarchitect”. Van 2010 tot 2014 was hij curator van het lichtfestival GLOW in Eindhoven. “Professional member” van de “International Association of Lighting Designers” en een aantal jaren was hij eveneens als fellow verbonden aan het “Intelligent Lighting Institute” van de Technische Universiteit Eindhoven.

Trudo is een Eindhovense woningcorporatie die het vaak net even anders doet. Bij alles wat we doen, staan mensen centraal. Onze missie is “Supporting People”, we ondersteunen onze bewoners bij het maken van stappen op de maatschappelijke ladder. Voor Trudo zijn belangrijke thema’s: beschikbaarheid, leefbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en aantrekkelijke plekken. Toen eenmaal besloten was dat de skatehal Area51 gehandhaafd kon blijven op Strijp-S heeft Trudo het idee geopperd om dan over de skatehal heen te gaan bouwen. Het bruggebouw van “Haasje Over” zweeft als het ware boven de hal.

In eerste instantie zou vanuit regelgeving de onderkant van het bruggebouw dichtgezet moeten worden. Tijdens de bouw is het ons toch gelukt om het installatiewerk aan de onderzijde van het bruggebouw in het zicht te laten. Voor Trudo aanleiding om samen met Har Hollands, die ook de Leidingstaat verlichtte, voor het bruggebouw een lichtinstallatie te bedenken dat het spanningsveld tussen het bruggebouw en de skatehal extra benadrukt en dat een verbinding aangaat met het lichtkunstwerk in de Leidingstraat.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!