Lichtkunstwerken voor het eerst verdeeld in categorieën

Nog zes weken en dan start voor de 13e keer het internationale lichtkunstfestival GLOW Eindhoven. We hebben het dit jaar makkelijker gemaakt voor onze bezoekers door de lichtprojecten op de route te filteren. Met vier kleuren geven we op de plattegrond de categorieën aan (Groot Licht, Nieuw Licht, Kunst Licht en Groen Licht). Een extra handvat dus. Of je nu geïnteresseerd bent in kunstzinnige projecten, verrast wilt worden door nieuwe lichttechnieken of juist omver geblazen wilt worden door spectaculaire projecties.

Groot Licht – het ultieme WOW effect

Met Groot Licht geven we de projecten aan die ook echt groots zijn, in omvang, in spektakel en in beleving. Een voorbeeld van Groot Licht dit jaar is de productie van de Portugese kunstenaarsgroep Ocubo Criativo op de Catharinakerk. Virtuele dansers zijn onderdeel van dit videomapping project. De Catharinakerk is een jaarlijks terugkerende GLOW locatie en bij het publiek zeer geliefd. Ook de projectie op de Lichttoren van Jan Fabel en Dirk van Poppel wordt dit jaar groots. Zij zijn ook de makers van de 2017 publieksfavoriet ‘Blob the Bulb’.

Nieuw Licht – talent en experiment

Deze categorie is een doorontwikkeling van wat vroeger GLOW Next was. De Nieuw Licht projecten zijn veel meer co-producties van kunstenaars, partners en studenten. Nieuwe, innovatieve werken die zijn samengevoegd op de GLOW route en niet langer geconcentreerd zijn op één locatie. Een bijzonder en uniek Nieuw Licht is chatbot ‘GLOWIE’, een robot die terug praat in woorden en met licht. GLOWIE is speciaal voor GLOW ontwikkeld samen met Greenhouse Group. De chatbot combineert chatbot-technologie en spraakcommando’s met lichtkunst gebasseerd op emoties en geïnspireerd op de nieuwste horloge designs van Swatch. GLOWIE ziet voor het eerst het licht tijdens de Dutch Design Week in oktober in Eindhoven.

Kunst Licht – artistiek

Kunst Licht is de pure vorm van lichtkunst van waaruit GLOW is ontstaan. In het oorspronkelijke logo van GLOW in 2006 stonden letterlijk de waarden ‘light in art & architecture’. Dit zijn de lichtkunstwerken die in al hun eenvoud mooi zijn en verwonderen, met een bepaalde diepgang, esthetiek. Een mooi voorbeeld hiervan is lichtinstallatie ‘Caleidoscope’ van Tamar Frank. In een ronddraaiend ritme creëren vier kolommen onder viaduct Fellenoord een licht- en schaduwspel.

Groen Licht – maatschappelijk- en milieubewust

Dit zijn de projecten die gericht zijn op duurzaamheid, milieu en maatschappelijk bewustzijn. Deze waarden zijn verwerkt in de lichtkunstprojecten. Dit jaar laten we dat onder andere zien in het project Light Market van Lucas Maassen en Margriet Craens.

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

Glow nieuws in je mailbox


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.