Made in Eindhoven

Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst.

De lichtkunstprojecten op GLOW Eindhoven worden speciaal ontworpen voor dit Lichtfestival. Veel van deze projecten zijn van Eindhovense bodem, worden hier bedacht en gemaakt, door internationaal gerenommeerde designers, technici en kunstenaars uit Eindhoven. Alleen of in co-producties met een van de hightech bedrijven uit de regio Eindhoven die worden gekoppeld aan jong talent, vaak onder toezicht van een ervaren lichtkunstenaar.

Deze combinatie van techniek en design tijdens GLOW is een logische keuze, het zijn de sterk(st)e pijlers van de stad. De mooiste projecten onstaan door connectie van beide werelden. Licht is daarin magisch omdat het zo tot de verbeelding spreekt, het geeft sfeer en het verbindt. Het past tevens bij de missie van GLOW: Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst. Dit zorgt dat deze editie de unieke, nieuwe werken met nieuwe lichttechnieken nog nooit eerder zijn vertoond kan tonen. Deze creatieve en inspirerende innovatie werken krijgen het label ‘made in Eindhoven’ en worden later verder ontwikkeld om verder de wereld over te reizen.

Designers editie 2018

Gijs van Bon, Hugo Vrijdag, Jaap van Elzen en Lucas Maassen zijn als designer allemaal afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot ondernemers in verschillende branches. Hugo Vrijdag is de bedenker en eigenaar van de Ontdekfabriek op Strijp-S, waar kinderen op ludieke wijze in aanraking komen met techniek. Deze GLOW editie is Vrijdag de ontwerper van 2 lichtkunstwerken: ‘De Machine uitgevlogen 3’ en ‘Bixie’.

Gijs van Bon ontwerpt niet alleen lichtkunst, maar is ook actief als designer. Hij is ook bekend van de ‘Klosklok”. Gijs heeft vorig jaar in samenwerking met ASML de laserboom _ROOT gemaakt. Dit jaar staat hij met 250 bakens onder de naam _PING op de route.

Lucas Maassen heeft van de GLOW-organisatie als eerste ontwerper ooit carte blanche gekregen om een werk te creëren op het Stadhuisplein naast zijn pop up restaurant Wallstreet. Hij en zijn vriendin, kunstenares Margriet Creans, kwamen op het idee van de Light Market. Jaap van Elzen werkt naast zijn rol als lichtkunstenaar als Art Director bij Holland Art Group. Hij staat nu op GLOW met het werk Evolution of Light.

Technici editie 2018

Daarnaast zijn er de kunstenaars die afkomstig zijn uit de techniek. Afgestudeerden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Fontys Engineering of Fontys Applied Science, zoals Dennis de Klein, Philips Ross, Michel Suk, Har Holland en Ivo Schoofs. Zij nemen al jaren deel aan GLOW met grote en vernieuwende installaties als Influx, A.R.T., Step into the Light, de Fire-tornado en Pendulum Wave. De laatste twee projecten zijn van Schoofs en hebben op meedere internationale lichtfestivals gestaan. Maar ook permanente lichtprojecten voor de stad komen van eigen bodem, zoals Light Dome in de Heuvel en AnTUenna op de TU/e van Har Hollands.

Dennis de Klein, afgestudeerd aan de TU/e is creative producer bij TWOFIFTYK en vliegt samen met het bedrijf de hele wereld over waar ze verantwoordelijk zijn voor de podia van grote dancefeesten als The Flying Dutch, Untold, Amsterdam Dance Event en artiesten waaronder Armin van Buuren. Inmiddels al een aantal jaren aan GLOW verbonden, nu de makers van de lichtshows in het Philips Stadion.

Ook de makers van ‘Blob the Bulb’ op GLOW 2017 en ‘Tower of Light’ op GLOW 2018 hebben hun roots in Eindhoven. Dirk van Poppel en Jan Fabel werkten voorheen in de ICT en hebben na jaren hun werkzaamheden verlegd naar de digitale kunstwereld. GLOW is blij met zulke ‘oude’ jonge talenten.

Foto: Bart van Overbeeke

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

Glow nieuws in je mailbox


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.