Officiële opening Loomlight

Het lichtkunstwerk Loomlight werd officieel onthuld. Het monument is te spotten op de kop van het Eindhovensch Kanaal en is een eerbetoon aan alle oorlogshelden. Titia Ex nam het verhaal van verzetsstrijder Jan Zwartendijk (1886 – 1976) als inspiratiebron. Jan was in 1939 directeur van de Philipsvestiging in Kaunas, Litouwen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak stelde De Nederlandse regering in ballingschap Zwartendijk aan als plaatsvervangend consul in Litouwen. In die hoedanigheid redde hij de levens van duizenden Joodse vluchtelingen in dit land door hen in juli 1940 visa voor Curaçao te verstrekken. Hij creëerde deze vluchtroute in samenwerking met onder meer de Japanse ambassadeur Chiune Sigihara.

Het interactieve kunstwerk is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en verbeeldt een organisch gevormd boek vol verhalen zoals die van Jan. Het is een boekwerk waarin je nooit uit gebladerd raakt en telkens nieuwe inzichten vindt. Titia nodigt de kijker uit de vele betekenissen die ze erin heeft gelegd, te ervaren. Het werk is daarnaast interactief en reageert op de toelopende bezoeker. Die bewuste handeling zet de kunstenaar om in een dynamisch lichtmotief. Hiermee geeft ze aan hoe belangrijk de handelende rol van elk individu, hoe klein ook, is in het richting geven aan de toekomst.

De stad is rijk aan een tal van permanente lichtkunstwerken met bijzondere verhalen die het hele jaar door te bezoeken zijn. Benieuwd of je er een paar herkend? Bekijk er meer.

Permanente Lichtkunstwerken
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

Glow nieuws in je mailbox


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.