Access

Access

In haar werk onderzoekt Marie Sester de normen en waarden met betrekking tot het gebruik van moderne informatietechnologie. Met ACCESS maakt ze het publiek bewust van de aanwezigheid van bewakingscamera’s in de openbare ruimte. Ze toont de mogelijkheden die deze bieden voor veiligheid en controle, maar ook de gevolgen ervan voor onze privacy.

In de drukke hal van station Eindhoven heeft ze een camera opgesteld waarmee de bewegingen van bezoekers worden vastgelegd. De opgenomen beelden zijn live op het internet te volgen. De internetgebruiker kan op afstand een spot aansturen en bepalen wie letterlijk in de schijnwerpers wordt gezet. Bovendien wordt deze persoon via luidsprekers aangesproken.

Al snel wordt duidelijk dat de reacties van het publiek sterk uiteen lopen. Sommige mensen vinden het vervelend om door de spot gevolgd te worden en proberen eraan te ontkomen, anderen genieten juist van de aandacht en proberen die vast te houden. Sester laat ons nadenken over het gebruik en de functie van bewakingssystemen en de grenzen die we hierbij trekken als individu.

Read more
Read less

About the artist

Marie Sester

Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009 Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009Projects. 2009
Projects. 2009

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!