Beacon

Plantsoen DOMUSDELA

Beacon is een drukke reiziger. Van land naar land reist het om verschillende bevolkingsgroepen te verwonderen en te charmeren. Zo zag je Beacon in 2022 stralen met neon kleuren in het Anne Frankplantsoen. Daarvoor was het in Jyvakskyla (Finland), waar de bewoners zorgden voor het geraamte en een stevige body. Beacon vertrok toen naar Lyon, om samen met bewoners te besluiten over een maatpak. Eindhoven koos het vlechtwerk, gestrikte touwen en een permanente afwerking. Het werd een spectaculair object in het Anne Frankplantsoen. Daarna vertrok Beacon, van Lyon, naar Leipzig en weer terug naar Eindhoven. Als nieuwe gedaante schittert het nu op het plantsoen van DOMUSDELA. Maak kennis met Beacon, en bedenk dat al die verschillende soorten handen uit allerlei landen Beacon maakten tot de gedaante die je nu ziet.  

Het kunstwerk heeft samenwerking nodig om te kunnen bestaan. Zonder lokale handen, bloeit Beacon veel minder mooi. Craig Morrison: ‘Ik probeerde een manier te bedenken om mensen samen te brengen om het ontstaan ​​van lichtfestivals te vieren. Het brengen van volkselementen die tijd en locatie specifiek zijn, vind ik erg interessant. Kunst en cultuur zijn krachtig en kunnen een dialoog aangaan met burgers. Zoals Joseph Beuys (Duitse beeldend kunstenaar) geloofde, is iedereen een kunstenaar.’

Read more
Read less

Over de kunstenaars

Craig Morrison & Atelier MCFW

Craig Morrison (foto rechts) is een kunstenaar en festivaldirecteur. Hij raakte meer en meer geïnteresseerd in het introduceren van duurzame manieren van werken. Daarbij is hij initiator van vele samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars uit verschillende disciplines. Dat leidt tot interessante en meeslepende resultaten en prachtige interacties tussen veel andere kunstenaars en studenten. Het ontwikkelen van beeldende kunst in de openbare ruimte met behulp van licht en technologie staat centraal in zijn projecten. ‘Kunst weerspiegelt wie we zijn. Het voedt onze geest en maakt ons rijker. Kunst is iets dat positieve verandering in het leven van mensen kan brengen en zoals Gerhard Richter zei: ‘Kunst is de hoogste vorm van hoop’. Ik ben het met hem eens.’

AtelierMCFW, is een ontwerpbureau uit Eindhoven van Marvin Corneille en Frank Willems die voor dit project heeft samengewerkt met studio Kim Haagen. Craig Morrison vroeg het bureau een ontwerp te maken voor het internationale project Beacon waarvoor zij zich lieten inspireren door het dynamische en innovatieve van de stad Eindhoven. Hiermee wordt de snelheid, de beweging, de technologie en de diversiteit bedoeld. Al deze componenten, gekoppeld aan de oorsprong van Beacon in de stad Jyväskylä in Finland, resulteert in een lichtkunstwerk waar interactie en groepsdynamiek een grote rol spelen. Door sociale interactie en inzet van de leerlingen van het ROCTerAA, heeft Beacon een hoekig exterieur gekregen waar de lijnen verlicht worden door black light.

Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023. Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.
Projects. 2023.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!