Bixie

Bixie

Op de Mathildelaan staat een groots Oosters fabeldier genaamd Bixie, een drakenleeuw.

Het is afkomstig uit Nanjing, zusterstad van Eindhoven, en is het symbool van deze Chinese stad. Volgens de mythologie drijft het dier het kwaad uit. Terwijl Bixie vanaf de Mathildelaan wordt voortgeduwd door het publiek, bewegen de vleugels op en neer. Samen volgen we het lichtgevende dier in een stoet richting het Chinese lantaarnfestival in het Victoriapark. Samen naar het licht dat symbolisch de duisternis verdrijft.

Hugo Vrijdag ontwierp het beeld om de samenwerking tussen de stad Eindhoven en Nanjing te verbeelden. Na GLOW schittert Bixie op het lichtfestival van Nanjing in 2019. Een Chinese draak van Eindhovense afkomst.

Read more
Read less

About the artist

Hugo Vrijdag

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Vrijdag schrijft verhalen die verfilmd worden. In de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is de geestelijk vader van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal lichtinstallaties gemaakt. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie van het narratieve en techniek.

Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018. Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018.Projects. 2018.
Projects. 2018.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!