Burning van Abbe

Burning van Abbe

Dit werk vormde in 2006 de aftrap van het toen spiksplinternieuwe GLOW. Het is uitsluitend als openingsact te zien geweest en slechts tweemaal vertoond.
Omdat relatief weinig mensen het werk hebben kunnen bekijken, volgde in 2011 een reprise.

Op de buitenwanden van het Van Abbemuseum is een voorstelling te zien die doet vermoeden dat het gebouw vlam vat en binnen enkele minuten in lichterlaaie staat. De projectie is sterk en nauwkeurig op de vorm van het gebouw afgestemd, waardoor de eigenlijke structuur van het museum wegvalt en de brand levensecht lijkt.

Met dit werk verwijst De Richemond naar een citaat van Pablo Picasso, waarin deze oproept om musea in brand te steken. Creativiteit zou hierin maar opgesloten zitten. Door de spreekwoordelijke muren neer te halen zou de kloof tussen kunst en publiek geslecht kunnen worden. De begeleidende muziek is geïnspireerd op een compositie van Claude Débussy.

Read more
Read less

About the artist

Xavier de Richemont

Xavier de Richemont is opgeleid als schilder, maar schildert sinds 2001 hoofdzakelijk met licht. Hij projecteert kleurige beelden op kerken, kastelen en andere stedelijke monumenten en creëert zo indrukwekkende installaties van enorme afmetingen. Ook werkt hij als decor- en lichtontwerper in het theater en de opera.

Projects. 2006.Projects. 2006.Projects. 2006.Projects. 2006. Projects. 2006.Projects. 2006.Projects. 2006.Projects. 2006.
Projects. 2006.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!