Cupola

Cupola

In 2010 was de Demer het domein van Luminarie De Cagna. In 2011 hebben zij hun pijlen gericht op het plein voor het NS-station. Hier verrees een koepel die door zijn omvang en vorm doet denken aan een bouwwerk uit de Italiaanse Renaissance, zoals de Sint Pieter in Rome. De koepel in Eindhoven is met zijn 25 meter hoog en 20 meter breed een waar spektakelstuk en een indrukwekkende entree voor bezoekers van de stad.

Stralend middelpunt van de 30.000 lampjes vormt het bronzen beeld van Anton Philips uit 1951. Anton had in de eerste helft van de twintigste eeuw meer dan dertig jaar de leiding over het Philips-concern en liet het uitgroeien tot een succesvolle multinational. Luminarie De Cagna bracht in het jaar dat Philips 120 jaar bestond (2011) met Cupola een ode aan de man die jarenlang niet alleen een boegbeeld was van Philips, maar ook van de stad Eindhoven.

Read more
Read less

About the artist

Luminarie De Cagna

Luminarie De Cagna is een Italiaans familiebedrijf dat in 1930 is opgericht. Destijds verlichtte de firma bij feestelijke gelegenheden gebouwen en pleinen met olie- en carbidlampen. Al snel werd overgeschakeld op elektrisch en licht en sinds 2006 worden voor nieuwe projecten uitsluitend leds gebruikt. De lampjes worden aaneengeschakeld tot grote gordijnen van licht, die op gebouwen worden aangebracht of over vrijstaande elementen worden gespannen. Op deze manier kunnen hele straten en zelfs pleinen vol in het licht worden gezet.

 

Projects. 2011.Projects. 2011.Projects. 2011.Projects. 2011. Projects. 2011.Projects. 2011.Projects. 2011.Projects. 2011.
Projects. 2011.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!