De Oorsprong

De Oorsprong

Over een plantsoen in het Regentkwartier tussen de Willemstraat en Lichtstraat hangen enkele lichtgevende lijnen. Deze led-lijnen zijn bevestigd aan de aangrenzende woongebouwen.

Samen vormen de lijnen een anamorfose (een afbeelding/ruimtelijke constructie die op het eerste gezicht vervormd lijkt. Maar bekeken vanuit een speciale hoek of met een spiegel, komt de originele herkenbare figuur tevoorschijn. Vanuit 1 standpunt dus, de oorsprong: letterlijk “terug in beeld brengen”.

In het Bijbelse scheppingsverhaal Genesis wordt de oorsprong van het licht gebaseerd op mythologische-religieuze overleveringen: in het begin schiep God, de hemel en de aarde. Toen zei God: ‘er moet licht zijn!’ En er was licht. En God zag dat het licht goed was. God scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde God dag, en de duisternis noemde Hij nacht.

In de natuurwetenschap is licht elektromagnetische straling, waarneembaar met het menselijk oog. Licht bestaat uit fotonen, energiepakketjes, die ontstaan wanneer atomen met een hoge energietoestand terugvallen naar een lagere energietoestand. Bij het terugvallen zendt het atoomenergie uit in de vorm van een foton, oftewel een lichtdeeltje. Atomen raken in een hogere energietoestand door verhitting, bij kernsplitsing of kernfusie. Het laatste is het proces waarmee de zon, onze dichtsbijstaande ster, haar energie produceert. Op de vraag hoe het licht is ontstaan, zijn diverse antwoorden mogelijk met een ander perspectief. Is het licht geschapen door een opperwezen of is het, het resultaat van een evolutionair kosmologisch proces? Voor ons blijft het verborgen waarom licht bestaat… En dat is een magnifiek mysterie.

Read more
Read less

" V o o r o n s b l i j f t v e r b o r g e n w a a r o m l i c h t b e s t a a t ! "

About the artist

Har Hollands

Har Hollands (1956) is in 1983 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven afdeling Architectuur en Stedenbouw. Van 1984 tot 1998 was hij werkzaam als lichtontwerper bij het Lighting Design and Application Center van Philips Lighting. In 1998 startte hij het bureau voor architectonische verlichting; Har Hollands Lichtarchitect.

Har is al vele jaren betrokken bij GLOW, tevens als curator van 2010 tot en met 2015.

Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017. Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.
Projects. 2017.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!