Flylight

Paterskerk, Tramstraat 37 (binnen)

Vogels zijn het ultieme symbool van vrijheid, terwijl ze toch ook als eenheid bewegen wanneer ze in zwermen zich voortbewegen in betoverende patronen. Dit ‘flocking’-gedrag is een voorbeeld van ‘self-organisation’ waarin geen enkele vogel de zwerm leidt. En toch, verbazingwekkend genoeg voelt elke individuele vogel de snelheid en de richting van de groep feilloos aan. 

Dit natuurfenomeen vormde de inspiratiebron voor Flylight, waarvoor het ‘flocking’-gedrag werd vertaald in een speciaal ontwikkelde agent-based software. Dit houdt in dat het lichtpatroon van de installatie niet is voorgeprogrammeerd, maar steeds weer interactief en eigenzinnig is – net als een echte zwerm vogels. 

Flylight bevraagt het delicate evenwicht tussen de groep en het individu. Net als vogels vindt het individu ook veiligheid in een groep, terwijl ze tevens worden gedwongen om volgens bepaalde regels te handelen waarop de samenleving functioneert. DRIFT reflecteert met Flylight op deze vraag op zowel poëtische als esthetische manier. 

Flylight is een site-specifieke lichtinstallatie die een directe interactie met zijn omgeving aangaat. Het bestaat uit delicate glazen buisjes die oplichten in een onvoorspelbaar patroon, gedeeltelijk in reactie op externe stimuli. Het lichtpatroon bootst het gedrag na van een zwerm vogels in vlucht: het symbool van het conflict tussen de bescherming van de groep ten opzichte van de vrijheid van het individu. 

 

 

Read more
Read less

" W i e k i e s t v o o r t o t a l e i n d i v i d u e l e v r i j h e i d b o v e n d e z e r e g e l s , w o r d t g e d w o n g e n z i c h b u i t e n d e m a a t s c h a p p i j t e p l a a t s e n . D u s w a a r l i g t d e p e r f e c t e b a l a n s t u s s e n d e t w e e ? "

Over de kunstenaar

DRIFT

De Nederlandse kunstenaars Lonneke Gordijn (1980) en Ralph Nauta (1978) richten in 2007 DRIFT op. Met een multidisciplinair team van 64 werken zij aan ervaringsgerichte sculpturen, installaties en performances.

DRIFT manifesteert de verschijnselen en verborgen eigenschappen van de natuur met behulp van technologie om te leren van de onderliggende mechanismen van de aarde en om onze verbinding ermee te herstellen. Met zowel diepte als eenvoud belichten de kunstwerken van DRIFT parallellen tussen door de mens gemaakte en natuurlijke structuren door middel van deconstructieve, interactieve en innovatieve processen. De kunstenaars stellen fundamentele vragen over wat het leven is en verkennen een positief scenario voor de toekomst.

Alle individuele kunstwerken hebben de mogelijkheid om ruimtes te transformeren. De beperkte parameters van een museum of een galerie doen niet altijd recht aan een oeuvre, maar komen vaak tot zijn potentieel in de publieke sfeer of via architectuur. DRIFT brengt mensen, ruimte en natuur op dezelfde frequentie en verenigt het publiek met ervaringen die een herverbinding met onze planeet inspireren.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!