Shylight

Paterskerk, Tramstraat 37 (binnen)

Wist je dat de Shylight bloem gemaakt is van echte natuurlijke zijde? Het is zeer gevoelig materiaal en daarom moeilijk te bewerken. Toch heeft DRIFT methodes ontwikkeld die het mogelijk maken om zo’n complex patroon te maken. Daarnaast is de zijde ook gevoelig voor externe omstandigheden zoals UV-licht en stof en moet dus zeer zorgvuldig onderhouden worden.

Hoewel de inspiratie voor Shylight een bloem is, wordt hij vaak vergeleken met kwallen, of paraplus. Anderen denken aan ballerina’s, en dat is begrijpelijk. De dans van Shylight wordt door DRIFT zeer zorgvuldig gechoreografeerd met een software die volledig door hen ontwikkeld is. Tijdens GLOW zal de choreografie aangepast worden naar de piano compositie van Annelie de Vries. Tijdens de laatste twee GLOW-avonden, op 18 & 19 november, zal er een live performance plaatsvinden van haar in de Paterskerk.

Een belangrijk component in Shylight is de rotary-joint. Het is een component dat zorgt voor de stroomgeleiding tussen het stationaire deel (de cocon) en een roterend deel (de bloem). Zo krijgt DRIFT het voor elkaar om de bloem op te laten lichten. Het was een grote uitdaging om Shylight volledig geluidsstil te krijgen, ondanks alle bewegende delen. Het kunstwerk belandt vaak in ruimtes waar de akoestiek zorgt voor sterke resonantie.

Shylight past goed bij veel verschillende settings, zo is Shylight geïnstalleerd in industriële fabriekshallen, in een 17e eeuwse trappenhuis, in een kerk en in moderne museale zalen. En altijd sluiten ze goed aan bij de ruimte. Ze complimenteren elkaar.

 

 

Read more
Read less

" E e n S h y l i g h t h e e f t m e e r d a n 1 0 0 c u s t o m m a d e o n d e r d e l e n "

Over de kunstenaar

DRIFT

De Nederlandse kunstenaars Lonneke Gordijn (1980) en Ralph Nauta (1978) richten in 2007 DRIFT op. Met een multidisciplinair team van 64 werken zij aan ervaringsgerichte sculpturen, installaties en performances.

DRIFT manifesteert de verschijnselen en verborgen eigenschappen van de natuur met behulp van technologie om te leren van de onderliggende mechanismen van de aarde en om onze verbinding ermee te herstellen. Met zowel diepte als eenvoud belichten de kunstwerken van DRIFT parallellen tussen door de mens gemaakte en natuurlijke structuren door middel van deconstructieve, interactieve en innovatieve processen. De kunstenaars stellen fundamentele vragen over wat het leven is en verkennen een positief scenario voor de toekomst.

Alle individuele kunstwerken hebben de mogelijkheid om ruimtes te transformeren. De beperkte parameters van een museum of een galerie doen niet altijd recht aan een oeuvre, maar komen vaak tot zijn potentieel in de publieke sfeer of via architectuur. DRIFT brengt mensen, ruimte en natuur op dezelfde frequentie en verenigt het publiek met ervaringen die een herverbinding met onze planeet inspireren.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!