L’homme qui marche face au vent

L’homme qui marche face au vent

TU/e Terrein

De beroemde uitspraak van de Romeinse filosoof Seneca, ‘Het leven gaat niet over wachten tot de storm voorbij is, maar over leren dansen in de regen’, vormde de inspiratie voor het lichtkunstwerk ‘L’homme qui marche face au vent’ van Rémi Bruns. Dit werk, dat letterlijk ‘De man die tegen de wind in loopt’ betekent, is een vijf meter hoge figuur dat symbool staat voor doorzettingsvermogen en veerkracht. De man beweegt zich vastberaden door de wind, zonder moeite of terughoudendheid. Zoals Rémi zelf zegt: ‘Hij omarmt de uitdagingen op zijn pad en beweegt zonder spanning. Zijn lichaam houdt hem in beweging, zelfs wanneer de wind hem tegenwerkt.’

Wat dit kunstwerk uniek maakt, is dat het bestaat uit slechts zestien lichtpunten die samen de illusie van een lopende man creëren. Deze eenvoudige aanpak maakt het werk des te krachtiger, omdat de beweging en emotie volledig door deze zestien elementen worden overgebracht. Het was echter geen gemakkelijke weg om de juiste gemoedstoestand van  ‘L’homme qui marche face au vent’ vast te leggen. Rémi onderging zelf talloze experimenten, waarbij ze hun eigen loopje honderden keren uitprobeerden, totdat ze eindelijk de perfecte cyclus vonden. Deze ene seconde van beweging vangt precies het gevoel van een vrolijke, vastberaden man die tegen de wind in loopt.

‘L’homme qui marche face au vent’ toont aan hoe beweging een opzichzelfstaand sterk emotioneel medium is.

Read more
Read less

Over de kunstenaar

Mocaplab

Al meer dan 30 jaar werkt Rémi Brun als ‘bewegingsingenieur’, een concept vergelijkbaar met geluidstechnici, maar dan gericht op het vastleggen en creëren van beweging. Of het nu voor videogames, VR, films of wetenschappelijk onderzoek is, beweging staat centraal in zijn werk. In 2007 richtte hij in Parijs de Motion Capture Studio Mocaplab op, waar hij dagelijks met beweging als materiaal werkt. Door voortdurend te experimenteren met beweging in al haar vormen, begon hij het te zien als een krachtig, opzichzelfstaand medium, los van vorm, volume of kleur. 

Het idee voor de eerst op beweging gebaseerde sculptuur ontstond in 1996. Het duurde echter 10 jaar om het tot leven te brengen. In 2006 werd Het Galopperende Paard geboren, een model dat hun visie bevestigde en de juryprijs won op ArtCheval in Saumur. Sindsdien hebben zijn dynamische sculpturen de wereld rondgereisd, met tentoonstellingen in Parijs, Jeruzalem, Hong Kong, Los Angeles, Moscow en Shanghai.

LEES MEER
Projects. 2024.Projects. 2024.Projects. 2024.Projects. 2024. Projects. 2024.Projects. 2024.Projects. 2024.Projects. 2024.
Projects. 2024.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!