Light over Matter

Light over Matter

Op betoverende wijze de natuur nabootsen… Dat doet licht ontworpen door Har Hollands ook. Light over Matter verbindt de betonnen delen van twee aangrenzende gevels van de toren verlicht door videoprojectoren. Er is een animatie gemaakt die de toren steeds in een ander licht zet waardoor de ruimtelijke ervaring van de toren als vorm, haar geleding en transparantie zich constant wijzigt. Het bewegende licht laat de perceptie van de starheid van de toren overgaan in een elastische vorm. Geluid, gecomponeerd door geluidskunstenaar Rob van Rooy, begeleidt dit spel van licht en donker.

Het ontwerp van het Hooghuis aan de Keizersgracht is van architectenbureau Van den Broek en Bakema uit Rotterdam en dateert van 1975. Dit bureau ontwikkelde eind jaren zestig een stedenbouwkundig plan voor de Eindhovense binnenstad: het Cityplan. Na diverse debatten en bezwaarschriften sneuvelde het Cityplan in 1974. De tijdgeest veranderde. In plaats van grootschalige stedenbouwkundige ingrepen kwam het besef dat de stedelijke veranderingen zich beter op een kleinere meer organische schaal zouden moeten ontwikkelen. Het Hooghuis is een van de weinige gebouwen die een direct resultaat van het ambitieuze Cityplan is. Het kantoorgebouw heeft een onderbouw van twee verdiepingen met een 12 verdiepingen tellende toren. De twee gestapelde bouwvolumes vormen een strakke structuur van horizontale en verticale betonnen lijnen en glazen vlakken. Licht is een magisch gereedschap om mee te werken gedurende de donkere uren, het domein van de fantasie.

Read more
Read less

" O m n i s a r s i m i t a t i o e s t n a t u r a "

About the artist

Har Hollands

Har Hollands (1956) is in 1983 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven afdeling Architectuur en Stedenbouw. Van 1984 tot 1998 was hij werkzaam als lichtontwerper bij het Lighting Design and Application Center van Philips Lighting. In 1998 startte hij het bureau voor architectonische verlichting; Har Hollands Lichtarchitect.

 

Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017. Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.Projects. 2017.
Projects. 2017.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!