The Cycle of Light

The Cycle of Light

Het licht waaraan we overdag worden blootgesteld, beïnvloedt ons dag-nachtritme. De intensiteit, het spectrum, de duur, het tijdstip van de dag: al deze factoren hebben een positieve, gezonde of verstorende, ongezonde invloed op onze biologische klok. Het moderne leven gaat gepaard met blootstelling aan grote hoeveelheden kunstlicht van schermen en kantoorverlichting, vaak op het verkeerde moment van de dag. Tegelijkertijd is onze blootstelling aan natuurlijk daglicht laag vanwege onze levensstijl binnenshuis. Dit is een recept voor het verstoren van ons circadiaanse ritme (de ongeveer 24 uur durende ritmes van onze lichamelijke processen en activiteiten), wat ons welzijn op vele manieren in gevaar kan brengen.

Het blijft moeilijk om het effect van licht op de circadiaanse ritmes te ervaren. Hoe ziet de blootstelling aan het natuurlijke licht gedurende de dag eruit? Hoe verschilt deze dagelijkse lichtinname tussen verschillende beroepsgroepen? En, misschien wel het belangrijkste, hoe beïnvloedt dit onze slaap en gezondheid? Met ‘The Cycle of Light’ willen we deze zaken “beleefbaar” maken en meer bewustzijn creëren over de effecten van licht in ons dagelijks leven.

Wil je meer te weten komen over deze installatie? Luister dan naar de GLOW@TU/e Tour podcast aflevering.

Read more
Read less

About the artist

Studenten Team TU/e

Wanneer een deel van de route van GLOW over het terrein van de TU/e loopt, vraagt dat om een samensmelting van onderzoek en kunst. Op de TU/e vindt veel onderzoek plaats over effecten van licht op onze gezondheid. Zo ontstond in februari 2021 het idee om één van deze onderzoeken te visualiseren in een licht installatie tijdens GLOW. In dit onderzoek heeft Prof. Dr. ir. Y. A. W. de Kort de dagelijkse licht inname van mensen gemeten en het effect van licht op hun circadiane ritme gemonitord. Daarnaast hebben Prof. Dr. ir J. P. M. G. Linnartz en Dr. C. Papatsimpa algoritmen ontwikkeld, die effecten van licht op persoonlijke dagelijkse cycli voorspellen. Op basis van deze bevindingen, begonnen we met een groep van 5 TU/e studenten aan ‘The Cycle of Light’. Nu zijn we uitgegroeid tot een volwaardig multidisciplinair team van maar liefst 8 studenten waarmee we ‘The Cycle of Light’ met trots aan u presenteren.

Kim Wentink (Projectleider & Licht programmeur)

Rianne Jurriens (Projectleider & Licht programmeur)

Femke Knaapen (Onderzoeker gebruikerservaring & Visuals), Tom Kafoe (Licht programmeur), Douwe Terpstra (Geluid designer), Robin van Overbeek (Designer & Visuals), Pim Visser (Designer), Sanne van Lieshout (Designer)

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!