Gaslighting

Gaslighting

“The medium is the message” McLuhan

Gasligting is een vorm van emotionele manipulatie door middel van aanhoudende ontkenning, misleiding en liegen. De term komt uit een gelijknamige film van 1940, waarin de echtgenoot de gaslampen dimt om zijn vrouw aan het twijfelen te brengen over haar eigen waarneming. Voor de kunstenaar is, in het huidige Post-Truth en Trump tijdperk, bekendheid over deze vorm van manipulatie cruciaal. Vooral omdat het soms moeilijk te herkennen is.

Het werk Gaslighting verwijst zowel naar een manipulatie tactiek als naar de drager van het object. Een symbiotische relatie tussen betekenisgever en -drager ontstaat door het zelfreferentiële karakter van het werk. Het object doet beroep op het spanningsveld tussen medium en betekenis die ligt besloten in het gesteggel over nieuws; wel of niet FAKE!

Technische Productie: Munne

Read more
Read less

About the artist

Olga Mink

Olga Mink studeerde Beeldende Kunst & Animatie en haalde haar Master aan het Sandberg Instituut Amsterdam. Ze werkt als kunstenaar, curator, consultant en onderzoeker voor verschillende organisaties. Op dit moment is ze directrice van Baltan Laboratories in Eindhoven.

Lichtkunstenaar Munne begon in de jaren ’90 in Berlijn met neonkunst en specialiseerde zich verder vanuit zijn werkplaats in Eindhoven. Daarnaast staat Munne aan de basis van diverse interdisciplinaire projecten zoals Rararadio.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!