Twee Schoorstenen

Twee Schoorstenen

De twee markante schoorstenen van de voormalige energiecentrale op het Eindhovense Strijp-T zijn getransformeerd tot een permanent lichtkunstwerk. Het kunstwerk is een cadeau aan de stad Eindhoven dat werd aangeboden door het ontwikkelteam Strijp-T en is ontworpen door Hugo Vrijdag (1970). Zijn opdracht voor dit lichtkunstwerk: creëer een aansprekend en iconisch ‘landmark’ passend bij het innovatieve Strijp-gebied.

Vrijdag behandelt de twee schoorstenen ‘als een canvas waarop je met multicolor laserprojectie beelden kan aanbrengen’. Hij maakt daarbij gebruik van zes RGB 7 Watt lasers. Tijdens GLOW 2020 toonde hij een sneak preview met zijn projectie ‘Connecting the Dots’. Vanaf december presenteert Hugo Vrijdag het verhaal getiteld ‘Lichtfietsers en Luchtkastelen’. Een ode aan uitvinders die zich laten inspireren door flora en fauna.

Voor de verdere ontwikkeling van het verhaal zoekt Vrijdag ook de samenwerking met anderen. Het eerste jaar zal Vrijdag zelf het canvas voorzien van verhalen. Hij wil steeds andere partijen, bijvoorbeeld studenten, uitnodigen om lichtkunstwerken te creëren op de schoorstenen. Door meerdere partijen bij het verhaal te betrekken, wordt het een interactief kunstwerk dat communiceert met de stad dat inspeelt op de actualiteit.

Read more
Read less

About the artist

Hugo Vrijdag

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Vrijdag schrijft verhalen die verfilmd worden. In de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is de geestelijk vader van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal lichtinstallaties gemaakt.

Permanent artworksPermanent artworksPermanent artworksPermanent artworks Permanent artworksPermanent artworksPermanent artworksPermanent artworks
Permanent artworks

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!