READY, SET, GLOW!

Nog 1 nacht slapen en GLOW 2019 barst los in al zijn kleurenpracht. De highlights van dit jaar? Een buitenaardse lichtshow, een eerbetoon aan Van Gogh en unieke samenwerkingen in het Smalle Havengebied.

Moonlight

Valerie van Zuijlen, de winnaar van de Foederer Talent Award 2019, heeft een bijzondere plek op de route van GLOW, namelijk in de 100 jaar oude Steentjeskerk. Haar project Moonlight is een buitenaardse lichtshow op basis van muzikale communicatie tussen planeet aarde en de maan.

50 jaar na de maanlanding legt Valerie weer contact met de maan. Bij de “moonbounce” worden signalen vanuit de radiotelescoop in Dwingeloo naar de maan gestuurd. Deze komen vervolgens terug naar aarde en in de Steentjeskerk tot leven gebracht in kleur, licht en geluid. Volledig in Living Colors, met muziek geïnspireerd op de melodie van ‘Close Encounters of the Third Kind’ (Steven Spielberg, 1977). Een schouwspel waar het maanoppervlak tot leven komt.

Zonnebloemen voor Van Gogh

In het lichtkunstwerk van Hugo Vrijdag komen de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh tot leven. Zijn werken ‘De Zonnebloemen’ creëerde hij in Arles, in Zuid-Frankrijk, in 1888 en 1889. In totaal schilderde Van Gogh vijf grote doeken van zonnebloemen in een vaas, met alleen drie tinten geel. Het project op het lichtplein is uniek door zijn ontstaanswijze: het is een samenwerking tussen Hugo Vrijdag, het Qinhuai lichtfestival in Nanjing onder leiding van Gu Yeliang, het Van Gogh Museum Amsterdam, Van Gogh Brabant en ASML.

Bij Zonnebloemen voor Van Gogh spelen de metershoge bloemen de hoofdrol. Verwijzend naar hoe Van Gogh zijn Zonnebloemen vaker lantaarns noemde, zijn er op traditionele Chinese wijze lichtgevende zonnebloemen van papier vervaardigd. Het Lichtplein in Eindhoven verandert door het gebruik van geel licht en de speelse schaduw van de bloemen naar het Franse platteland met de bijbehorende geluiden van krekels en vogels. Alsof je in het veld staat waar de bloemen ooit door Vincent zelf geplukt werden.

Hidden gems – Smalle Haven

Smalle Haven was jarenlang een verstopt gebied in Eindhoven, maar sinds een paar jaar staat het gebied volledig op de kaart als hot spot. Tijdens GLOW zijn er meerdere lichtkunstwerken te bewonderen die ontstaan zijn uit GLOWlabs: creatieve sessies waarin bedrijven, kunstenaars, technici, designers, instellingen en inwoners vanuit een bepaalde thematiek samenwerken aan innovatieve lichtkunstwerken. Het streven is om zoveel mogelijk projecten in Eindhoven te laten maken.

Ruthless Innovating Planet zet aan tot denken over het gevolg van de welvaart en de groeiende economie op de overconsumptie van energie. Wat doet dit met onze planeet? Het project is een samenwerking tussen Fontys Studenten van de opleidingen Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde. Come and Grow, door Eindhovense designer George Barratt-Jones en GGZ Eindhoven, maakt je bewust van de invloed van licht op je mentale en fysieke gesteldheid. Een acht meter hoge plant symboliseert de helende werking van licht, en groeit door de samenwerking tussen de GLOWbezoekers.

Om de hoek van de Smalle Haven bevindt zich het kunstwerk Floral Flow, geïnspireerd op klimaatverandering en herstel van ons ecosysteem. Op een positieve en interactieve wijze vragen Fontys studenten van de minor Be Creative aandacht voor bloeiende planten.

Lichtshow NOVITER

De special van GLOW is al jaren een groot favoriet onder de bezoekers. Dit jaar worden de groeilampen van het Philips Stadion ingezet voor meer dan alleen het gras verzorgen: ze laten het veld gloeien tijdens de lichtshow. TWOFIFTYK, onder andere verantwoordelijk voor de producties van Armin van Buuren, maakt speciaal voor GLOW 2019 een remix van een klassieke compositie. Tickets zijn online (5 euro) en aan de deur (7,50 euro) te koop.

#GLOWphoto19

Al jaren is fotografie op GLOW razend populair, met maar liefst 19.000 inzendingen voor de fotowedstrijd in 2018. Dit jaar is de wedstrijd voor amateur- en professionele fotografen weer terug, met als thema Living Colors. Via Instagram kan iedereen meedoen, zolang de hashtag #glowphoto19 en de tag @Gloweindhoven gebruikt worden. De winnaar krijgt een VIP-diner voor 2 personen bij Dinner in Motion en een eervolle vermelding op de Instagram feed van GLOW.

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

Glow nieuws in je mailbox


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.