Nacht van de Nacht in Eindhoven

Gemeente Eindhoven dooft tijdens de Nacht van de Nacht, van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober, het licht van acht toonaangevende objecten en gebouwen in Eindhoven om bewoners en bezoekers het verschil tussen licht en donker te laten ervaren en op een sympathieke manier begrip te creëren over efficiënt en duurzaam gebruik van licht. Het doel van de Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Een oproep om bewuster met licht om te gaan om lichthinder en energieverspilling tegen te gaan. Op veel plaatsten brandt nog oude en niet efficiënte verlichting dat energieverspilling of lichthinder veroorzaakt. Onnodig en ontzettend jammer want in het donker valt er veel te ontdekken.

Ff dimmen
Ff dimmen is de Eindhovense variant op de Zet ook de knop om-campagne van de overheid, waarbij inwoners thuis ook wat minder verlichting kunnen aanzetten in de Nacht van de
Nacht. Zonder licht kunnen we niet leven, maar we kunnen er wel met z’n allen zuiniger mee omgaan.

Samenwerking GLOW
Met de Nacht van de Nacht en GLOW Eindhoven in het vooruitzicht wil Eindhoven een ander licht werpen op leven, licht en klimaat. In dat kader is er dit jaar door de gemeente Eindhoven en Eindhovense evenementorganisatoren, waaronder GLOW, een ‘Green Deal Evenementen’ getekend. Hierin is afgesproken dat ze hun verantwoordelijkheid nemen om de impact van evenementen op milieu en natuur te verkleinen. GLOW neemt samen met haar founders, gemeente Eindhoven en Signify, een voortrekkersrol op het gebied van efficiënt en duurzaam licht. Bij elkaar is het totale energieverbruik van GLOW nog zo’n 6500 Kwh*. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde verbruik van ongeveer 100 Nederlandse huishoudens in diezelfde 9 dagen durende GLOW (*cijfers 2022).

Als bedrijven, ondernemers en verenigingen tijdens de Nacht van de Nacht ook de lichten en lichtreclame waar mogelijk uit te zetten. En mensen thuis hun licht dimmen of doven en genieten van een avondje bij schemerlicht. Dan kunnen we samen deze avond veel meer besparen dan het Eindhovense lichtkunstfestival GLOW aan elektriciteit kost. Laten we samen de stap zetten naar een duurzamere wereld.

Iconen in het donker
De keuze van de acht bekende Eindhovense objecten is een weerspiegeling van het DNA van Eindhoven. Deze markantste objecten zijn al voorzien van slimme en/of duurzame ledverlichting.

Acht Eindhovense iconen in het donker
1. Het opvallende permanente, interactieve lichtkunstwerk ‘De Zwerm’. Daar vliegen de zwerm van 700 oplichtende vogels tijdelijk niet mee met weggebruikers de tunnel in.
2. De Witte Dame het icoon waar het licht uit Eindhoven een bron van licht werd voor de hele wereld.
3. De Dommelbrug met haar rijke historie geeft passanten van de Dommel even geen bijzonder licht tintje mee.
4. De fontein op het Stadhuisplein waarbij de waterdichte LED-schermen de bezoekers deze avond niet zullen verrassen met een geheel andere aanblik.
5. De enorme mysterieuze hoge Lichtnaald waar automobilisten normaliter niet omheen kunnen doordat het langzaam in een willekeurig patroon van kleur verandert. Deze zal
tijdelijk niet het belangrijke kruispunt markeren.
6. De imposant hoge, sigaarvormige verlichte Pyloon die de fietsrotonde Hovenring laat zweven zal deze avond de entree tot Eindhoven niet markeren.
7. De verlichte fontein op het Floraplein, accentueert tijdelijk niet de monumentale entree van de stad.
8. Even geen fraai lichtspel van de boogbug over de A2 autosnelweg. De honderdzestig meter lange Tegenbosch fietsbrug, waarbij de dynamische verlichting normaliter meeloopt met de fietsers en voetgangers laat tijdens de Nacht van de Nacht, het donker, donker.

Voor meer informatie, neem contact op met Gijsje Broekmans via gijsje@gloweindhoven.nl.

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.
Nieuwsbrief. Nieuwsbrief.

GLOW nieuws in je mailbox    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Word partner

    GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

    Steun GLOW

    Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!