Circle of Light

Circle of Light

Stadhuisplein

Deze iconische lampen zouden zonder Har Hollands op de afvalberg eindigen. Dit tweede leven heeft een volledig ander karakter dan waar de armaturen eigenlijk voor bedoeld zijn. ‘Circle of Light’ is opgebouwd uit eerdere straatverlichting van de Tilburgse weg, een belangrijke toegangsweg van Eindhoven. Ze zijn een transformatie ondergaan van een functioneel verlichtingselement naar een onderdeel van deze lichtinstallatie die een eerbetoon is aan gekleurd licht. ‘Die vreemde lampjes langs de Tilburgse weg komen letterlijk en figuurlijk in een ander licht te staan.’

De bijzonder iconische armaturen zullen veel Eindhovenaren herkennen als onderdeel van de stad. Extra speciaal dus dat de armaturen nu het hart van de stad verlichten, op het Stadhuisplein. De titel verwijst naar de cirkelvormige opstelling van een aantal armaturen, die zodanig geprogrammeerd zijn dat er een kleurencirkel ontstaat met primaire lichtkleuren rood, groen, blauw en hun mengkleuren. Door een subtiele beweging in de programmering op te nemen ontstaat er een dynamisch spel van kleurovergangen en contrasten. Rondom deze cirkel zijn de contouren van de Tilburgse weg zichtbaar die de bezoekers geleiden langs de lichtinstallatie. ‘Als enthousiaste lichtontwerpers gevestigd in Eindhoven zijn we altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden. Toen het duidelijk werd dat de verlichting langs de Tilburgse weg overbodig werd, hebben we er direct werk van gemaakt om deze armaturen te bemachtigen en ze tijdens GLOW een tweede kans te geven.’ Signify luidde 10 jaar geleden met Philips Hue een nieuw tijdperk in voor slimme thuisverlichting. Inmiddels is je mobiel als kleurenpalet gebruiken om je interieur te verfraaien met alle kleuren van de regenboog een standaard. Dit diende als inspiratiebron voor Circle of Light.

Het leuke is, dat jij de armaturen een derde leven kan geven. Na afloop is het mogelijk om een stukje Tilburgseweg te bemachtigen. Dit kan door contact op te nemen met het Eindhovense “Krachtstroom040” 

Read more
Read less

" W e m o e t e n n i e t t e s n e l p r o d u c t e n a f s c h r i j v e n , m a a r k i j k e n n a a r w a t a n d e r e m o g e l i j k h e d e n k u n n e n z i j n . "

Over de kunstenaar

Har Hollands

Har Hollands Lichtarchitect is een onafhankelijk opererend lichtontwerpbureau gevestigd in “de Lichtstad” Eindhoven. Hij heeft een duidelijke focus op het creëren van passende en aanpasbare architectonische lichteffecten en klimaten voor de buitenkant van gebouwen en de binnenruimtes. Ook ontwerpt Har voor winkelcentra, openbare – geplaveide of groene – gebieden, historische locaties, industrieel erfgoed, monumenten en civieltechnische werken. De creaties hebben altijd een poëtische, dramatische en magische kracht. ‘De aandacht voor verlichting en lichtkunst vanuit de stad Eindhoven werkt inspirerend doordat men in de openbare ruimte regelmatig inspirerende lichtoplossingen of lichtkunstwerken tegenkomt. Omdat GLOW ook een podium is voor de wat meer experimentele lichtkunst kom je daar vaker verrassende en daarmee nog meer inspirerende effecten tegen.’

Dit project werd gesponsord door Krachtstroom040 en Smartlight.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!