Collecting Cultures

Collecting Cultures

Effenaar, Dommelstraat 2

Wist je dat je maar voor tien procent mens bent? Slechts tien procent van de cellen in je lichaam bevat genetische informatie. De overige negentig procent bestaat uit bacteriën en schimmels die met plezier je eten verteren en voor je immuunsysteem zorgen. Kortom het menselijke lichaam is een wonderlijk ecosysteem bestaande uit diverse micro-organismen. Voor het blote oog is deze wereld onzichtbaar en er wordt niet altijd begrip voor getoond, maar de co-existentie tussen mens en deze organismen speelt een belangrijke rol in ons leven. BioArt Laboratories presenteert Collecting Cultures, een langlopend kunstproject waarin onthuld wordt dat de onzichtbare ‘culturen’ op ons lichaam een weerspiegeling zijn van ons zelf. 

Ongeacht ras, geslacht, seksuele geaardheid, sociaaleconomische positie of identiteit, we dragen dezelfde microben bij ons als ieder ander. Die microben discrimineren niet – ze hebben ons alleen nodig om mens te zijn. Dat is voor hen genoeg om voor ons te zorgen. Door deze onzichtbare wereld via het lichtkunstwerk te verhullen, wordt de diversiteit en inclusiviteit van Eindhoven op een mooie manier zichtbaar gemaakt en gedeeld. Het kunstwerk inspireert mensen om op een andere manier te kijken naar verbinding. Fontys Hogescholen zorgde voor afnames van 3000 personen, allemaal vertegenwoordigd in Collecting Cultures, hier in deze projectie van Urban Skin. Dit afnames bestaan uit diverse bacteriën, gisten en schimmels die vervolgens worden opgekweekt tot fascinerende resultaten met buitenaardse vormen en kleuren. Uiteindelijk komt er een permanente versie van Collecting Cultures, speciaal ontwikkeld voor de gemeente Eindhoven. 

Read more
Read less

" A f k o m s t , s e k s u e l e g e a a r d h e i d o f i d e n t i t e i t : m i c r o - o r g a n i s m e m a k e n g e e n o n d e r s c h e i d "

Over de kunstenaar

BioArt Laboratories

BioArt Laboratories is een jonge dynamische bio-innovatie uit Eindhoven. De organisatie is een aanjager voor kruisbestuivingen in innovaties. Ze biedt toegang tot een laboratorium, biomaterialen, expertise en een internationaal netwerk en werken voor wetenschap, natuur, technologie en creativiteit. Het is de eerste organisatie die de menselijke perspectieven op economie, ecologie, ontwerp en omgeving ter discussie stelt. De kunstenaars die hun krachten bundelen bij BioArt Laboratories worden inmiddels internationaal erkend. Inmiddels heeft het Lab al vele bekroonde innovaties en oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op haar naam staan. Dankzij de toewijding en jarenlange inzet en bezieling om een bio-kunstgemeenschap volwaardig onderdeel uit te laten maken van de Nederlandse cultuur. De pioniers stimuleren bio-kunst in het onderwijs en zoeken naar nieuwe verbindingen en dialogen tussen verschillende groepen uit de maatschappij en bedrijfssectoren. Ook staan ze aan de basis van het opzetten van talent-ontwikkeltrajecten, programma’s en expositiemogelijkheden voor jonge creatieve makers als springplank voor hun verdere carrière.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!