Let’s BEAT Waste!

Let’s BEAT Waste!

Villa de Laak, Parklaan 99

‘Let’s BEAT Waste!?’ Een oproep en een vraag aan de bezoekers van GLOW tegelijk. De kunstenaars van Fontys BeCreative gebruiken niet voor niets het woord BEAT. Verslaan zullen we dat afval. Een prachtige ambitie die bezoekers met eigen ogen kunnen zien én beleven. Een kloppend hart, dat voller en volmaakter wordt door afval af te voeren. Het interactieve kunstwerk bestaat uit twee hoofddelen. Het enorme mechanisch hart heeft panelen die bewegen en bevat vier slimme afvalbakken. De delen zijn verbonden door LED-slangen, waardoor bezoekers een reactie ontvangen als zij afval in de prullenbakken gooien. Naarmate het afval zich opstapelt in de vier vuilnisbakken, sluiten de panelen op het hart. Zodat het hart compleet wordt. Vervolgens gaat het hart gloeien, terwijl tegelijkertijd de lichten samenkomen tot een prachtig roodgloeiend geheel. De boodschap is duidelijk: houd de stad schoon.

Het hart vertegenwoordigt de staat van de gemeenschap van de stad. Hoe opgeruimder de gemeenschap, hoe beter het gaat met het hart. De vuilnisbakken nodigen uit om de stad schoon te houden. En hoe meer de bakken gevuld zijn, hoe groter de gezamenlijke kunst. Fontys BeCreative voert samen met GLOW, gesprekken over recycling, de consumptiecultuur, milieubewustzijn en hoeveel of hoe weinig de daden van een individu invloed hebben op de maatschappij. Het hart klopt triomfantelijk wanneer mensen het effect van hun, soms kleine, daden zien. Om de duurzaamheidscirkel rond te maken, heeft het hart een laag energieverbruik en is het gemaakt van hergebruikte materialen.

Philips is partner van Let’s BEAT waste!. Door innovaties op het gebied van technologie dragen zij bij om het leven van mensen gezonder én beter te maken. Daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De studenten van Fontys in dit project van Let’s BEAT waste! laten dat op een mooie manier zien. 

Read more
Read less

" 1 e n k e l e a c t i e d r a a g t n o g s t e e d s b i j a a n d e g e m e e n s c h a p "

Over de kunstenaar

Fontys BeCreative

Dit getalenteerde team van engineers volgen allemaal de Minor BeCreative aan de Fontys Hogescholen. Tijdens deze minor leer je hoe je op een creatieve manier technische uitdagingen benadert en hoe je dat omzet naar een concreet project. De minor start ieder jaar in februari en september en is toegankelijk voor HBO- en WO-studenten met een technische achtergrond. Uitdagende projecten; van het maken van een eigen escape room, tot het ontwerpen van een eigen robotarm, tot een bank die oplicht op het ritme van je hartslag. Dat zijn zaken waar de studenten zich mee bezighouden. En sinds lange tijd maakt GLOW hier deel van uit.

Dit jaar bestaat de groep uit negen studenten, voornamelijk derdejaars, die verschillende opleidingen volgen: Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Productontwerp. Voor elke individu in deze groep betekent kunst iets anders. Het is de collectieve inspanning van een kunstenaar of meerdere kunstenaars die ervoor zorgt dat het individu even pauzeert in zijn eigen leven. Stilstaat bij het vraagstuk en iets of alles vanuit een ander perspectief bekijkt. Of dit nu met vreugde, angst of ontzag is.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!