Stay Tuned

Stationsplein

Stay Tuned is een verhaal over jou en mij.

Een project waarmee Centraal Station Eindhoven en The Social Hub het allerkleinste in beeld brengt. Een zoektocht naar de balans tussen mens én techniek.

Techniek bestaat niet zonder samenwerking. Het begint en eindigt bij de mens. Het is een zoektocht in het onbekende, de kunst om te verdwalen en weer thuis te komen. Het verhaal gaat over de fascinatie en de verwondering over groot en klein. De allerkleinste objecten die de mens gemaakt heeft, en belangrijk zijn in onze moderne wereld.

Stay Tuned is een schouwspel van beeld en geluid, een uitnodiging om verwonderd en geïnspireerd te raken. Innovatief, intuïtief en energiek zijn we in deze Brainport regio bezig met grootse dingen. Lithografiemachines maken het allerkleinste mogelijk: chips. Noem het groot denken in onmetelijk klein.

Het stationsplein is altijd in beweging, een belangrijk decor waar Stay Tuned op projecteert. Voor alle voorbijgangers die denken aan de rijke geschiedenis tot aan alle dromers die benieuwd zijn naar de toekomst. Stay Tuned is voor iedereen.

Onze vooruitgang, ontwikkeling en overleving kan niet meer zonder het samenvoegen en optellen van individuele kennis. Niet zonder de durf en het doorzettingsvermogen van denkers, makers, dromers, twijfelaars, kunstenaars en vele, vele anderen. Iedereen telt mee.

Van groot naar klein om weer iets heel groots neer te zetten. Van mens naar techniek om weer bij de mens terug te komen. Raak geïnspireerd, blijf erbij, schakel in, doe mee…


ASML x GLOW

Met dit werk heeft ASML een overweldigende installatie gecreëerd. Een wonderlijke projectie die jarenlang in gedachten blijft. Én een groot begrip voor GLOW. Waarin de samenwerking met ASML een onvergetelijke indruk geeft van de samenkomst van kennis, technologie en creativiteit. 

Als hoofdpartner van het festival werd ASML uitgedaagd om een lichtkunstwerk te ontwikkelen wat Eindhoven en haar bezoekers verbindt. In de GLOW Labs, die in januari 2022 gestart zijn, werkte ASML aan een lichtkunstwerk dat paste binnen het thema van GLOW 2022 en bij ASML als bedrijf. De medewerkers, hieronder voorgesteld, vormen een groep talenten die samen met kunstenaar en mapping artist Dirk van Poppel aan de slag zijn gegaan. Samen verwerkten zij de thematiek tot een verwarmend, innovatief lichtkunstwerk. Gemaakt op eigen bodem.

Read more
Read less

" B e n j e e r k l a a r v o o r ? G a z i t t e n o f b l i j f s t a a n o p h e t S t a t i o n s p l e i n . R i c h t j e g e z i c h t o p d e S t a t i o n s g e v e l . V o o r j e o g e n w o r d t h e t g e b o u w o m g e t o v e r d t o t e e n v i n t a g e - s t i j l r a d i o . H e t s p e k t a k e l b e g i n t . "

Over de kunstenaar

ASML x Dirk van Poppel

ASML

Horatiu Hudin, is 26 jaar oud en werkt als Legal Operations Specialist bij ASML. Zeven jaar geleden verhuisde hij naar Nederland, maar oorspronkelijk komt hij uit een klein stadje in de regio Transsylvanië in Roemenië. Horatiu was altijd al gefascineerd door technologie en innovatie in het algemeen. Dit jaar kreeg hij de kans om nauw samen te werken aan het project van ASML. De zonnebloemen van Van Gogh behoren tot zijn favoriete werk maar ambitieus als hij is, hoopt hij dat dit project nog meer zal inspireren en verbazen.

Jos Verhagen, een veelzijdig kunstenaar die geboren is in 1960 te Geldrop, een dorp vlakbij Eindhoven. Hij studeerde elektronica en werkte bij Philips in Eindhoven. ASML was destijds een klant. Vanaf zijn jonge jaren was Jos al gericht op het maken van kunst in Eindhoven. Hij stond aan het begin van het ‘Het Jeugd atelier’ dat later SKE heette. Een centrum dat zich richtte op schilderkunst, beeldhouwen etc. Later werd SKE overgenomen en op dit moment kennen we het centrum als CKE. Een leidende organisatie in Eindhoven gericht op elk niveau van Art, waar Jos de beginselen van oprichtte. 

Ralph de Pagter, (1965) werkt sinds 2000 bij ASML. Door middel van de Feedback Loop Competence traint en ondersteunt hij ASML engineers om historische gegevens als leeractiviteit te gebruiken. De resultaten gebruikt hij voor verbeteringen aan de nieuwste ASML ontwerpen. Naast technische expertise, is hij gespecialiseerd in verschillende disciplines van fotografie en nam hij deel aan internationale fotowedstrijden. Binnen ASML combineert hij het kwaliteitsgerichte werk met creatieve en maatschappelijk betrokken projecten, zoals lichtkunstwerk Stay Tuned. Hij ziet kunst maken als een fascinerend en bevredigend proces, vooral wanneer het publiek de inspanningen erkent en de eindresultaten waardeert.

Ralph Reijnen, woont in een klein dorpje in de achterhoek (Gelderland) en is altijd al geïnteresseerd geweest in de Eindhovense techniekwereld. Ralph is projectmanager binnen het Pellicle-programma. Voor hem is het belangrijk om met zijn team doelen te bereiken, mensen te ondersteunen, eenvoudige oplossingen voor lastige problemen te vinden en dit af te stemmen binnen het project en het programma. Met zijn duidelijke interesse voor techniek kijkt hij ieder jaar uit naar GLOW. Nu is hij trots dat hij heeft meegewerkt aan GLOW 2022.

Senna Eijkemans, is blij deel uit te mogen maken van de ASML GLOW Lab. Bij ASML werkt zij als IT user support medewerker. Een baan waarbij ze gastvrijheid en kennis van IT kan combineren. Haar liefde voor bloemen steekt ze niet onder stoelen of banken. Naast haar baan bij ASML heeft ze een online droogbloemenzaak. Na jaren out-of-the-box denken heeft ze – zoals ze zelf beschrijft – haar hersenen getraind om de meest gekke ideeën te bedenken en alle punten met elkaar te verbinden. Dit resulteert in verbazingwekkende ideeën, zoals hier: bij Stay Tuned.

Tim Nevels, is ontzettend nieuwsgierig en zoekt graag uit hoe iets in elkaar steekt. Hij houdt ervan processen te analyseren en met creatieve oplossingen te komen. Nieuwe ontwikkelingen en technologieën inspireren hem en daarbij wil hij laten zien hoe je met technologie creatief kunt zijn. Zijn favoriete werk is niet voor niets Eschers Relativiteit. Als antwoord op de vraag wat zijn handtekening is in zijn werk en hoe anderen dit kunnen herkennen, vertelt hij: gewoon kwaliteit leveren. Kort maar krachtig.

Accompanying Artist

Dirk van Poppel De geboren Eindhovenaar Dirk van Poppel is de kunstenaar die de ASML GLOW Lab heeft begeleid. Samen met het team is hij erin geslaagd om de perfecte combinatie te ontwikkelen tussen ambacht en moderne technieken. Zijn studie aan de kunstacademie heeft hem leren kijken en ervaren wat kunst kan én mag zijn. Als mapping artist is Dirk al jaren betrokken bij GLOW. Ieder jaar probeert hij een nieuw element toe te voegen aan de 3D mapping wereld. Zo is de techniek van Stay Tuned nog nooit eerder gebruikt. Het Centraal Station, het Student Hotel en de projectie op de grond werken samen als één geheel. De inspiratie voor dit lichtkunstwerk komt voort uit zijn intuïtie en de verwondering die daarbij vrijkomt. Dirk weet gedachten en taal om te zetten in beelden. Hierbij is geen uitleg, geen verklaring, geen reden nodig. Toch krijgt hij het voor elkaar dat mensen verwonderd raken om iets wat ze niet begrijpen.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!