Diwali

De Markt

Voor het eerst tijdens GLOW vieren we het Indiase festival van het licht: Diwali. In veel Indiase tradities en andere geloven wordt Diwali gevierd, het symboliseert de spirituele ‘overwinning van het licht over de duisternis, goed over kwaad en kennis over onwetendheid’. Van zondag 12 tot en met vrijdag 17 november kun je Diwali festival bezoeken en bekijk je – dankzij Indian Center In Netherlands – honderden lichtjes op het eiland van de Markt.

Diwali eert verschillende religieuze gebeurtenissen, goden en persoonlijkheden. Zoals de dag waarop Rama met zijn vrouw Sita en zijn broer Lakshmana terugkeerde naar zijn koninkrijk in Ayodhya na het verslaan van de demonenkoning Ravana. Het lichtjesfeest wordt ook geassocieerd met Lakshmi (de godin van welvaart) en Ganesha (de god van wijsheid en de verwijderaar van obstakels). Andere tradities verbinden het lichtfeest met onder andere Vishnu, Krishna, Shiva en Kali. Zo vieren Newar Boeddhisten Diwali door Lakshmi te aanbidden, terwijl Hindoes in Oost-India en Bangladesh de godin Kali aanbidden.

Tijdens het festival worden huizen, tempels en werkruimtes verlicht met diyas (olie-lampen), kaarsen en lantaarns. Het is een periode van thuiskomst en verbinding. Kom je ook naar de Markt van 12-17 november? Het wordt een magische samenkomst van warmte, licht en hoop.

Read more
Read less

Over de kunstenaar

Indian Center In Netherlands

Indian Center In Netherlands is een programma voor Indiërs die naar Nederland verhuisd zijn. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar kennis gedeeld wordt over Nederland. Het centrum zorgt ervoor dat immigreren soepeler verloopt en biedt begeleiding bij onder andere belastinginformatie, visuminformatie of huurvoorwaarden. Daarnaast onderhouden ze contacten en zorgen ze ervoor dat mensen elkaar weten te vinden, op evenementen maar ook in gemeenschappen.

Lees meer
Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023. Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.
Projects. 2023.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!