Explosion Light Organ

Explosion Light Organ

Victoriapark

Het knalt en het explodeert op het Victoriapark. Stuwende lichtbundels dansen op ritmische explosies en soundscapes. Het Explosion Light Organ is een vervreemdende constellatie, kortstondig geland om contact te maken, zo lijkt het. De rafelranden van het Victoriapark vormen de ideale uitvalsbasis om de mensheid te verkennen. Drie enorme lichtbronnen zwieren vibrerende lichtsignalen de gitzwarte ether in. De betekenis hiervan is raadselachtig maar contact maken lijkt het doel.

In gigantische stalen buizen vinden gecontroleerde gasexplosies plaats. Luide knallen die live bewerkt worden tot buitenaardse klanktapijten. Door het gebruik van analoge effectapparatuur en het live arrangeren door Epic Rick zal dit geen enkele avond hetzelfde klinken. Deze live soundscape wordt via drie stalen hoorns over het publiek uitgestrooid.

Dit is het derde werk dat Kinetic Humor maakt voor GLOW met gerenoveerde WOII-zoeklichten (zogenoemde ‘Carbon Arcs’) in de opstelling. Vorig jaar zag je er twee bij het kanaal hoog in de lucht Lucy aanlichten. In deze editie gaan ze de experimentele interactie aan. De drie zoeklichten stralen krachtig recht omhoog door drie enorme, met water gevulde, vervormbare lenzen. De vibraties van de muziek veranderen de vorm van de lenzen en transformeren zo iedere lichtstraal die de lucht in gaat. En dat betekent dat de lichtstralen die de lucht in schieten, continu van vorm en patroon veranderen. Je zult nooit twee keer hetzelfde beeld kunnen zien. Nerd alert: Kun je alle aggregatietoestanden benoemen die in dit project voorkomen?

Live muziek: Epic Rick (Richard van Kruysdijk)
Assistentie: Koen van der Merwe
Bijdrage ontwerp Spaceship: Leffe Goldstein en Jürgen de Wolf

Read more
Read less

E x p l o s i o n L i g h t O r g a n : e e n r u i m t e v a a r t s c h i p o p z o e k n a a r c o n n e c t i e

Over de kunstenaars

Kinetic Humor & Epic Rick

Ivo Schoofs houdt van experimenteren, bouwt prototypes, creëert kinetische kunst, bewegende lichtobjecten en festivalinstallaties. Hij studeerde niet voor niets af in de natuurkunde. “Ik wil de schoonheid van wetenschap en technologie laten zien op een manier die mensen kunnen begrijpen’’, vertelde hij in 2017 al aan het Eindhovens Dagblad. Hij maakte als jonge jongen al dingen en creëerde objecten of bouwde apparaten. Het stimuleerde zijn fascinatie voor natuurlijke en natuurkundige verschijnselen zoals zwaartekracht, beweging, warmte, licht, bliksem en wrijving. De lichtkunstwerken van Schoofs zijn dan ook vaak gebaseerd op deze natuurlijke en natuurkundige verschijnselen. 

Pepe Heijnen interesseert zich in het verbinden van techniek en kunst. Hij is vanaf kinds af aan bezig met kabels, touwen en andere verbindingen. Als breed opgeleide elektrotechnicus in hoog- en laagspanning, is hij gespecialiseerd in elektronica en automatiseringen. Door zijn verwondering voor machines en beweging, natuurkunde, bliksem én de wereld van Nikola Tesla, is hij gefascineerd om technische eindjes aan elkaar te knopen in kunst, fictie en beleving. Pepe heeft al diverse werken voor GLOW gemaakt en is een vertrouwde Eindhovense kunstenaar.

Richard van Kruysdijk is gespecialiseerd in hybride vormen van multimediale kunst en live performance. Onder de naam Epic Rick creëert hij met een grote hoeveelheid analoge effecten intuïtieve klanklandschappen waarbij improvisatie een grote rol speelt. Hij werkt – naast zijn beeldende werk – tevens als producer / componist en multi-instrumentalist aan muziekprojecten, variërend van post-punk tot elektronische drone, van multimediale theaterproducties tot industrial techno. Tevens is hij als componist en live-muzikant bij verschillende (inter-) nationale dansgezelschappen betrokken. Zijn muzikale werk is te horen op tal van releases en op podia over de hele wereld: van alternatieve popclubs in heel Europa tot avant-gardefestivals en theaters en schouwburgen.

Lees meer
Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023. Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.
Projects. 2023.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!