LAWKI-ALIVE

LAWKI-ALIVE

Vulkaanuitbarstingen, kattenfilmpjes, verkiezingen: onze schermen vullen zich dagelijks met beelden die ons vertellen over het leven. LAWKI–Alive laat duizenden online video’s in tien talen zien. Samen vertellen ze niet één verhaal op één scherm, maar spatten ze uit elkaar in de ruimte.

Als bezoeker ben je onmisbaar in het weer aan elkaar knopen van de beelden: zonder jouw beweging door de ruimte gebeurt er namelijk niets. Ook het aantal mensen en de manier waarop we ons bewegen, zowel off- als online, bepaalt wat we zien en horen. De video’s spelen op elkaar in en ze spelen met ons. Dans met de machine en leer het leven (opnieuw) kennen.

Laten we er niet omheen draaien: het videolandschap — het leven! — dat LAWKI—Alive ons toont is totaal gefragmenteerd. Er is geen verhaal van a naar b naar c, geen plot, geen verteller of tekst en uitleg. De vraag is niet of dat erg is, de vraag is of het anders kan. Natuurlijk: in romans, films, series en games vinden we nog altijd de oude, vertrouwde schema’s met een probleem, een uitdaging of een zoektocht die met veel tegenslagen en avonturen tot een goed einde wordt gebracht. De wereld is gered, het leed geleden, het laatste level uitgespeeld — de illusie van een overzichtelijke wereld blijft overeind. Ondertussen ervaren we dagelijks dat er geen allesomvattende waarheid bestaat, alleen plaatselijke verhalen gekleurd door tegenstrijdige belangen. Fake news? Alternative facts! Is dat slecht?

Read more
Read less

About the artist

ARK

LAWKI, Life As We Know It, is direct aangesloten op de hoofdslagader van onze tijd: de eindeloze stroom van online video’s waarin we onszelf volledig kwijt kunnen raken — en terug kunnen vinden. Voor miljarden mensen is video een vanzelfsprekend onderdeel van het leven, ruim honderd minuten per dag naadloos geïntegreerd in het ritme van eten, werken, slapen, studeren en ontspannen. Het is zoals de titel suggereert: onze kijk op het leven wordt gekaderd door het beeldscherm en we weten niet beter dan dat we daar onze informatie halen en met elkaar delen. Maar waar kijken we eigenlijk naar en wie bepaalt dat? Hoe gaan we om met de overvloed aan beelden? In de zinderende installatie van ARK, buitelen de vragen over elkaar heen.

Arran Lyon (GB), Federico Campagna (IT), Louis, Braddock Clarke (GB), Roosje Klap (NL), Senka Milutinovic (RS), Teoniki Rozynek (PL), Valentin, Vogelmann (DE) & Zuzanna Zgierska (PL)

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!