Footprint

Footprint

Het programma Klokhuis had het voornemen om dit seizoen aandacht te besteden aan de ecologische voetafdruk. GLOW besloot daarop de voetafdruk op ware grootte te verbeelden tijdens het festival in november.

Op het Ketelhuisplein kleurt Hugo Vrijdag de gehele vloer en omliggende gebouwen met bloemen. Ook kleuren de omliggende gebouwen en de ramen van deze woningen van binnenuit groen. Een grote groene vallei. Kunstenaar Hugo Vrijdag visualiseert hiermee de Nederlandse Voetafdruk. Een lichtkunstwerk van 5 hectare. Want dat is het oppervlakte wat iedere Nederlander met onze huidige leefstijl claimt. Verdeeld over de wereldbevolking kunnen we maximaal 1,6 hectare gebruiken. Tijdens GLOW 2021 projecteren we die ambitie; letterlijk.

Het Klokhuis gaat opnames maken van dit project op GLOW om de omvang van de huidige Nederlandse voetafdruk in beeld te brengen. Het TV programma zal de beelden gebruiken voor haar serie die gewijd is aan het thema.

Jij maakt GLOW
De Nederlandse footprint reikt verder dan de projectie op het Ketelhuisplein. Het project begon al weken voor GLOW, waaraan ruim 60 basisscholen uit Eindhoven deelnamen. Op school tekenden en schilderden de kinderen bloemen, planten en insecten. Deze kunstwerken werden gedigitaliseerd en verwerkt tot de projectie op het Ketelhuisplein.

Daarnaast gingen de basschoolleerlingen aan de slag met het maken van een bloem-lantaarn voor GLOW. Hiervoor werden lesbrieven verstuurd en instructiefilmpjes gedeeld. Op 8 november lopen de basisschoolkinderen een route op Strijp-S die 5 hectare omsluit. Daarna verzamelen ze zich op het Ketelhuisplein. Daar projecteren Vrijdag en de kinderen de ideale footprint, een bloemcollage van 1,6 hectare en beslaat het Ketelhuisplein en de omringende gebouwen. Een spectaculair event dat op 8 november door de filmploeg van het Klokhuis wordt vastgelegd.

Maar ook jij kan aan de slag met het maken van een bloem-lantaarn! Zet hem voor het raam, neem hem mee naar GLOW of deel hem met GLOW! Voor meer informatie en instructies op: jijmaaktglow.nl

Grote groene vallei
Stam + De Koning, Signify en Trudo zijn ook trots om als maatschappelijke partners een bijdrage te leveren tijdens GLOW 2021. Naast de projectie met bloemen van Hugo Vrijdag, kleuren zij de nabije omgeving op Strijp-S groen. Ook zetten de drie partijen samen de Trudo Toren, waarin 125 nieuwe sociale huurwoningen gevestigd zitten, in het licht. Alle bewoners kregen een … lamp en zetten deze gedurende de GLOW week op groen.

De Nederlandse Voetafdruk app navigeert je naar het GLOW kunstwerk van Atelier Vrijdag. Je ziet wanneer je in de rode zone arriveert. Een gebied van 5 hectare. Dat verbruikt een Nederlander om te leven. Dat moet eigenlijk 1,6 hectare zijn. De app wijst de weg naar de bloemen zone. De zaklamp van de smartphone gaat aan zodat je deel wordt van het kunstwerk. Deze app is ontwikkeld door studenten van Fontys.

Verkrijgbaar in de Apple App Store en de Google Play Store.

Read more
Read less

About the artist

Hugo Vrijdag

Het werk ‘Footprint’ is een breed samenwerkingsproject van kunstenaar Hugo Vrijdag, Cultuurstation, woonstichting Trudo, Stam + De Koning, Signify, NPO-programma het Klokhuis en 60 Eindhovense scholen.

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Hij is medeoprichter van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda).

CultuurStation verbindt het Eindhovense onderwijs en cultuur met elkaar. Zij waren in dit project de schakel tussen de basisscholen en het project van GLOW, waar met al deze partijen aan werd gewerkt.

Signify is marktleider in verlichting. Samen met Gemeente Eindhoven is het bedrijf de founder van GLOW. Trudo is een Eindhovense woningcorporatie die meer doet dan gewoonweg huisvestiging. De Trudo Toren is een van de nieuwste initiatieven van Trudo, waarbij groen wonen centraal staat. Stam + De Koning is een bouwbedrijf en heeft de Trudo Toren gebouwd.

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!