Le Poème Électronique

Le Poème Électronique

Het standbeeld werd in 1998 uitgeleend door het Centrum ‘Kunstlicht in de Kunst’.

Brussel, 1958. Duizenden mensen verlaten het Philips Paviljoen op de Wereldtentoonstelling vol verbazing en verwondering. De architecten Le Corbusier (1887 – 1965) en Yannis (1922-2000) hebben niet alleen een zeer opvallend gebouw ontworpen, ‘Le Poème Électronique’, maar het gebouw herbergt ook de gelijknamige performance die de ontwikkeling van de mensheid uitbeeldt. Dia’s worden geprojecteerd op metershoge muren met afbeeldingen van de natuur, maskers van oude culturen, wapens, kinderen, volwassenen, ouderen, steden, geboorte, leven en dood. Edgar Varèse (1883 – 1965) componeerde ‘Le Poème Électronique’ speciaal hiervoor, een muziekstuk dat nog steeds als modern wordt beschouwd. Varèse heeft allerlei geluiden verzameld: klokkengelui, geluiden van transformatoren of voltmeters, babygehuil, alles komt in aanmerking. Wat revolutionair is, is dat het geluid dat de beelden ondersteunt, vanuit verschillende richtingen naar de toeschouwers komt.

Philips wil zijn nieuwste ontwikkelingen laten zien in een bijzonder gebouw in Brussel. Daarom werd Le Corbusier benaderd en zijn ontwerp voor het paviljoen wordt nog steeds als controversieel beschouwd. Het basisidee is een maag: je betreedt het gebouw aan de ene kant, en na de performance verlaat je het aan de andere kant. Kort voor de opening ziet Le Corbusier een probleem. Hij vindt dat het verschil tussen de ingang en de uitgang niet duidelijk genoeg is. Daarom ontwierp hij snel de ‘Objet Mathématique’, die dient als baken voor de ingang. Na de wereldtentoonstelling wordt het Philips Paviljoen gesloopt. Het ‘Objet Mathématique’, het enige deel dat eigenlijk overblijft van het paviljoen, heeft vele jaren bij Philips Lighting in Eindhoven gestaan. Het Centrum ‘Kunstlicht in de Kunst’ leende het in 1998 uit aan de TU/e.

Read more
Read less

Over de kunstenaar

Le Corbusier

Le Corbusier, geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris (La Chaux-de-Fonds, 6 oktober 1887 – Roquebrune-Cap-Martin, 27 augustus 1965) was een Frans-Zwitserse architect en stedenbouwkundige. Zijn betekenis en invloed voor het nieuwe bouwen en de internationale stijl waren zo groot dat hij soms de ‘architect van de 20e eeuw’ wordt genoemd. Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Critici zien hem verantwoordelijk voor de dood van de architectuur en de zielloosheid van de moderne stedenbouw, terwijl anderen zijn werk prijzen en vergelijken met de genialiteit van Michelangelo of Picasso. (Bron: Wikipedia)

Lees meer

LUCI Light & Art Map

De permanente lichtkunstwerken van GLOW zijn ook opgenomen in de LUCI Light & Art Map. Deze kaart biedt zowel bewoners als bezoekers de mogelijkheid om de betoverende wereld van licht kunstinstallaties in de openbare ruimte te verkennen. De kaart toont niet alleen de schoonheid van lichtkunst, maar stimuleert ook een wereldwijde gemeenschap van liefhebbers van deze kunstwerken en biedt tegelijkertijd zichtbaarheid aan kunstenaars op een internationaal podium.

Light and Art Map

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!