Private Light

Private Light

Philips Museum

Titia Ex’s project: Private Light focust op de geschiedenis van de oude gloeilampenfabriek en haar omgeving. Ooit was deze fabriek het hoogste punt van Eindhoven. Je ervaart de openbare ruimte en haar verborgen gebruikers opnieuw. Met een stil gebaar haalt het kunstwerk de fabriek uit haar schaduw en voor een moment wordt de stad persoonlijk en intiem: Private Light.

 

Private Light – zowel natuurlijk als artificieel- speelt in Titia Ex’ oeuvre de hoofdrol. Het medium licht werkt beeldbepalend: met licht manipuleert Ex de stemming en beleving van de ruimte. Haar lichtobjecten staan zelden op zichzelf, maar krijgen veelal betekenis doordat zij een dialoog aangaan met de omgeving. Bijvoorbeeld door in te gaan op de geschiedenis van een locatie of te spelen met het perspectief van de toeschouwer.

Read more
Read less

Over de kunstenaar

Titia Ex

Titia Ex is een Nederlandse kunstenares die monumentale lichtinstallaties en filmwerken maakt. Haar werk wordt gerekend tot de conceptuele en is geplaatst zowel in de openbare ruimte als in gebouwen, zoals de Oude Kerk in Amsterdam. Dat ook haar woonplaats is. In het begin van haar carrière was Titia Ex meer gericht op film en fotografie, maar nu experimenteert ze met licht in de ruimste zin van het woord. Met natuurlijk licht en kunstlicht, met verschillende lichtbronnen, vooral neon en led en met verschillende materialen. Voor Titia Ex zijn kunst, licht en publieke ruimte haar speelveld. De publieke ruimte ziet ze als levend organisme. De geschiedenis van de locatie is belangrijk voor haar, evenals het gebruik van een ruimte en het ritme ervan. Want een steeds veranderende omgeving kan een enorme impact op het menselijk gedrag hebben. Licht speelt hierin een essentiële rol. Met licht creëert ze, op het snijvlak van kunst, wetenschap & techniek, installaties, in onder andere ziekenhuizen, pleinen, musea of festivals, in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft ze licht-sensitieve wandelingen en gastlessen w.o. recentelijk aan de TU Delft en de HKU Utrecht.

Lees meer
Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023. Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.
Projects. 2023.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!