Stringed

Anne Frankplantsoen

Stringed, de naam van dit artistieke werk. Het is een langzaam en geconcentreerd kunstwerk dat licht en tekst combineert in een stedelijke context. Schijnbaar zwevend en verspreid in de lucht komen golven van geanimeerde lichtpuntjes op het laatste moment samen in een verhaal dat net zo snel weer uit het zicht verdwijnt als dat het gekomen is.

Dit verhaal hangt letterlijk in de lucht, neemt een zichtbare vorm aan, wordt even leesbaar en verdwijnt weer, wat herinnert aan de vluchtigheid van gesproken taal. De verlichte woorden van Stringed laten geen fysieke afdruk achter, maar krijgen een lichte greep op de indruk van de toeschouwer.

Stringed is een buiteninstallatie en had nogal wat technische uitdagingen. Gijs van Bon omschrijft het poëtisch: ‘Het werk vecht in de buitenomgeving door de ingewikkelde en kleinschalige technologie die wordt gebruikt. Water probeert binnen te dringen. Wind probeert de structuur omver te werpen. Hitte probeert microcontrollers te vernietigen.’
Stringed strekt zich uit over 20 meter met zeven datalijnen. Het kostte Gijs van Bon verschillende prototypes om de juiste details op de juiste plaats te krijgen. Maar het eindresultaat is daar; een groot transparant raamwerk met LED-strips van variabele grootte en lengte. STRINGED kan intieme afmetingen aannemen, maar kan ook een groot buitengebied of de buitenkant van een gebouw omhullen.

Read more
Read less

Over de kunstenaar

Gijs van Bon

Gijs van Bon staat algemeen bekend om zijn abstracte kinetische kunstwerken, lichtkunst en tijdsgebonden kunstinstallaties. In zijn uitgesproken fysieke werken kruisen elementen van technologie, kunst en theatrale performance elkaar naadloos. Hij maakt gebruik van een steeds groeiend repertoire van technische uitvindingen en materialen om zijn langzaam bewegende en zorgvuldig gechoreografeerde objecten te ontwerpen. Deze installaties komen vaak ’tot leven’ en worden autonome, theatrale gebeurtenissen op zich. Zowel zijn kleine als grote werken nodigen toeschouwers uit om beter te kijken en tegelijkertijd hun noties van tijd, taal en ruimte uit te breiden.

Gijs van Bon (1975) studeerde aan de Design Academy Eindhoven en deed een vervolgopleiding aan de HKU op de afdeling theatervormgeving. Vanaf 2001 is zijn werk te zien geweest in galeries, kunstcentra en op evenementen en festivals over de hele wereld. Zelf woont hij in Nuenen en werkt in zijn dynamische studio ‘La Citta Mobile’ in de stad Eindhoven tussen andere kunstenaars en ontwerpers.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!